Μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στην πλούσια παράδοση της παραγωγής κρασιού στο Πάρο, όπου οι τοπικοί οινοποιοί θα είναι παρόντες για να μοιραστούν τις ιστορίες τους και να προσφέρουν γευσιγνωσία των ετικετών τους. Γιορτάστε το μοναδικό terroir του νησιού και με τους παθιασμένους ανθρώπους πίσω από κάθε μπουκάλι σε μια χαλαρή και γιορτινή ατμόσφαιρα, με ζωντανή μουσική και μπουφέ που παρουσιάζει τοπικές λιχουδιές.

Η Πάρος έχει μακρά και πλούσια παράδοση στην αμπελουργία και την παραγωγή κρασιού. Παραδοσιακά, κάθε παριανό σπίτι παρήγαγε το δικό του κρασί, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά τη γνώση και την αγάπη για τη γη. Σήμερα, πολλοί τοπικοί παραγωγοί συνεχίζουν αυτή την πορεία, με μεράκι και τεχνογνωσία, διατηρώντας ζωντανή μια δραστηριότητα βαθιά ριζωμένη στην ταυτότητα του νησιού.

Η σημασία της αμπελουργίας στο Πάρο είναι πολύπλευρη – οικονομική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και τουριστική. Είναι ένας που δημιουργεί εισόδημα και θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα προσφέρει μια σημαντική εναλλακτική στο κυρίαρχο τουριστικό μοντέλο, όπως και η τοπική γαστρονομία. Με τα αμπέλια να καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις, συμβάλλουν καθοριστικά στη διατήρηση της φυσιογνωμίας του παριανού τοπίου και δρουν ως ανάχωμα στην ανεξέλεγκτη δόμηση – προστατεύοντας τη γη από τη μετατροπή της σε ξενοδοχειακά συγκροτήματα.

Οι Φίλοι της Πάρου και Αντιπάρου, από την ίδρυσή τους, έχουν αναγνωρίσει τη σημασία και τη συμβολή της αμπελουργίας. Στην πρώτη τους πλήρη τελετή, στο ν Αντών Ποπολάνο, ο οποίος προσέφερε εθελοντικά τις υπηρεσίες του για την αναγνώριση του «Πάρου ΟΠΑΠ» (Ονομασία Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας) για δύο τοπικά κρασιά: το λευκό κρασί από Μονεμβασιά και το ερυθρό από Μανδηλαριά. Η σημαντική αυτή διάκριση άνοιξε νέους δρόμους για την εμπορική προώθηση, τη χρηματοδότηση και τη διεθνή προβολή των κρασιών του nazio.

Με αφορμή αυτή τη βαθιά σχέση της Πάρου με το κρασί, οι Φίλοι της Πάρου και οι Αντιπάροι οργανώνουν για το φετινό καλοκαίρι μια επετειακή βραδιά αφιερωμένη στην τοπική οικονομική παραγωγή. Η εκδήλωση θα συγκεντρώσει εκπροσώπους του αμπελουργικού τομέα ... Στόχος είναι να ενημερωθεί το κοινό για την ιστορία και το έργο των παραγώγων, να αναδειχθεί η περιοχή που προσφέρει η αμπελουργία στο νησί και να συζητηθούν οι σύγχρονες προκλήσεις του κλάδου.

Η βραδιά που έχει εορταστικό χαρακτήρα, με μουσική και γευσιγνωσία παριανών κρασιών, προσκαλώντας κατοίκους και οικογένειες να συμμετάσχουν σε μια γιορτή που την παράδοση, ενισχύει την τοπική παραγωγή και ενώνει την κοινότητα.


Κόστος συμμετοχής : 15 € events@friendsofparos.com