Εξασθενεί η κακοκαιρία «AVGI» η οποία δημιούργησε περισσότερα προβλήματα στους μετεωρολόγους παρά στις περιοχές που «χτύπησε» μιας και αναγκάστηκαν να δικαιολογήσουν γιατί δεν χιόνισε στην Αττική όσο παρουσιάζονταν τις προηγούμενες ημέρες.
Μάλιστα στο Χ (πρώην Twitter) η «κακοκαιρία» έγινε trend με τους χρήστες να καυτηριάζουν τις προγνώσεις των ειδικών.
Ο κ. Κλέαρχος Μαρουσάκης σε ανάρτησή του ανέφερε:
«Μετά από μία αστοχία στην πρόγνωση οι περισσότεροι ψάχνουν να βρουν με ποιον να τα βάλουν. Η πολιτεία θα πει "οι μετεωρολόγοι αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν". Οι πολίτες θα πουν "η πολιτεία είναι υπεύθυνη για τα μέτρα που πάρθηκαν και τις οδηγίες που δόθηκαν". Οι μετεωρολόγοι θα πουν " τα μοντέλα αυτά τα στοιχεία μας έδωσαν". Η κλιμάκωση των τριών παραπάνω πού καταλήγει; Ότι τελικά τα μοντέλα φταίνε και πάμε παρακάτω... Είναι όμως αυτή η αλήθεια;» αναρωτήθηκε ο μετεωρολόγος παραθέτοντας κάποια στοιχεία και μερικούς χάρτες, τονίζοντας ότι «σφάλματα και αστοχίες στην πρόγνωση του καιρού υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ας μάθουμε σαν επιστήμονες να παίρνουμε επάνω μας το σφάλμα από το να κατηγορούμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούμε. Δε νομίζετε ότι είναι παράλογο στις επιτυχίες να πανηγυρίζουμε για προσωπική επιτυχία και στις αποτυχίες να λέμε "δεν φταίω εγώ, αλλά το μοντέλο"; Εμείς φταίμε, γιατί και τα μοντέλα εμείς τα φτιάξαμε, εμείς τα τρέχουμε, εμείς τα τροφοδοτούμε με δεδομένα» καταλήγει στη μακροσκελή του δημοσίευση στο Facebook, εξηγώντας πως «η Αττική εμφανίζει τιμές μεγαλύτερες των 700 μέτρων και από τα βορειότερα της Αττικής και πιο πάνω άνω των 500 μέτρων. Αυτή ήταν και η πραγματικότητα και γι' αυτή την εξέλιξη προσωπικά είχα αναφερθεί δύο ημέρες σχεδόν πριν».
Είχε προηγηθεί η αιχμηρή ανάρτηση του μετεωρολόγου Γιώργου Τσατραφύλλια ο οποίος ανέφερε ότι: «Δεν μπορεί ο κλάδος μας να γίνεται σάκος του μποξ κάθε φορά που δεν το έστρωσε 200 μέτρα πιο κάτω που χιόνισε κιόλας (τόσα ήταν στην Αττική)" σημείωσε χαρακτηριστικά."Αντί να αναλωνόμαστε για το ποιος έπεσε πιο πολύ μέσα, πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε από την πολιτεία περισσότερα μέσα για να μπορούμε να κάνουμε καλύτερα τη δουλειά μας. Ενημερώστε τον κόσμο για τις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν σε επίγειους σταθμούς και μετεωρολογικά ραντάρ" πρόσθεσε.
Τόνισε επίσης ότι δεν παίρνουν οι μετεωρολόγοι τις αποφάσεις για το κλείσιμο των δρόμων ή των σχολείων και υπογραμμίζει ότι "το ζητούμενο είναι να γίνονται αστοχίες για κάτι που δεν ήρθε και όχι για κάτι που ήρθε και μας έπιασε απροετοίμαστους".
Kαλλιάνος: Δεν επιτρέπω σε κανέναν...
Η γεωφυσική διαρρύθμιση της Αττικής,συνιστά ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της μετεωρολογίας.Δεν μίλησα για έντονες χιονοπτώσεις,εντός πρωτεύουσας.Γνωριζω καλά το επάγγελμά μου.Δεν επιτρέπω σε κανέναν να με μέμφεται για τις προβλέψεις μου.#κακοκαιρια https://t.co/odf1FcJe2W
— Γ.Καλλιανος (@fainarom23) January 30, 2024