Επιχείρηση «Ασπίδες»: Πυρά της φρεγάτας «Ύδρα» κατά δύο drones στον κόλπο του Άντεν

Σε επιχείρηση για την προστασία ενός εμπορικού πλοίου στον Κόλπο του Άντεν κοντά στην Υεμένη, συμμετείχε, τα ξημερώματα της Τετάρτης, η φρεγάτα ΥΔΡΑ. Κατόπιν τούτου, η φρεγάτα έριξε με πυροβόλο κατά δύο drones ((UAVs) παρέχοντας με αυτό τον τρόπο προστασία στο πλοίο.

Μετά το επεισόδιο, τα drones που απειλούσαν το εμπορικό πλοίο απομακρύνθηκαν από την περιοχή. Η φρεγάτα συνεχίζει κανονικά την αποστολή που εκτελεί.  Πρόκειται για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας στην επιχείρηση «Ασπίδες».

Αναλυτικά η επίσημη ανακοίνωση:

« Στις 13 Μαρτίου 2024, μεταξύ 05:00 π.μ. και 06:00 π.μ. (ώρα Τζιμπουτί), η ελληνική φρεγάτα «HYDRA», στο πλαίσιο της επιχείρησης EUNAVFOR ASPIDES και παρέχοντας προστασία σε εμπορικό πλοίο, άνοιξε πυρά με πυροβόλο όπλο εναντίον 2 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων (UAV) που αποτελούσαν άμεση απειλή για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας. Η δράση που εκτέλεσε το «HYDRA» ήταν αποτελεσματική, αποφεύγοντας τυχόν ζημιές σε ναυτικούς και την εμπορική ναυτιλία.

Η EUNAVFOR ASPIDES έχει αμυντική αποστολή, να προστατεύει τη ναυτιλία που αποτελεί στόχο επιθέσεων στη θάλασσα ή στον αέρα. Οποιαδήποτε αντίδραση θα έρχεται πάντα ως συνέπεια μιας επίθεσης και θα είναι αναγκαία, αναλογική και περιορισμένη στον διεθνή θαλάσσιο ή εναέριο χώρο.»

Η επίσημη ανακοίνωση για την πρώτη εμπλοκή της φρεγάτας Ύδρα