Το 1809, στη Βοστώνη των ΗΠΑ γεννήθηκε ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ο συγγραφέας που λίγα χρόνια αργότερα με το έργο του θα άλλαζε για πάντα τη λογοτεχνία και θα άνοιγε τον δρόμο για την αστυνομική λογοτεχνία τρόμου.
Ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε έχασε και τους δύο του γονείς στην τρυφερή ηλικία των 2 ετών και τελικά υιοθετήθηκε από μία οικογένεια στη Βιρτζίνια. Γνωρίζοντας από μικρός την αγάπη του για τη λογοτεχνία, ο Πόε προσπάθησε να επικεντρώσει τις σπουδές του σε αυτόν τον τομέα, όμως η οικογένειά του είχε ενδοιασμούς. Όταν λοιπόν ήρθε η ώρα να φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο, ο φιλόδοξος ακόμα συγγραφέας έπρεπε τελικά να συντηρεί μόνος του τον εαυτό του και έτσι ήρθε σε επαφή με τη χαρτοπαιξία.
Από αυτήν την ιδιαίτερη «γνωριμία» του, τελικά ο συγγραφέας απέκτησε μόνο οικονομικά προβλήματα και αναγκάστηκε να φύγει από το πατρικό του. Τότε, αποφάσισε να καταταγεί στον στρατό, ώστε να βγάζει τα προς το ζην του. Ταυτόχρονα, ο Πόε είχε στραφεί στη λογοτεχνία του, ολοκληρώνοντας μέσα στα δύο χρόνια που άντεξε στον στρατό 2 μυθιστορήματα.
Αμελώντας σχεδόν όλα τα στρατιωτικά του καθήκοντα, ο συγγραφέας κατάφερε επιτέλους να απολυθεί, ώστε να αφοσιωθεί στο πραγματικό του πάθος. Πράγματι, λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1833, το έργο του Πόε θα λάμβανε την αναγνώριση που του άξιζε και ο συγγραφέας θα άρχιζε σιγά-σιγά να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό.
Η αναγνώριση του συγγραφέα και ο πρόωρος θάνατός του
Μέχρι το 1840, η φήμη του συγγραφέα είχε αρχίσει να εδραιώνεται στον κόσμο της λογοτεχνίας, όμως το μυθιστόρημά του «Οι φόνοι της οδού Μοργκ» ήρθε να κατοχυρώσει τη θέση του συγγραφέα στους λογοτεχνικούς κύκλους της εποχής του, και όχι μόνο. Με αυτό του το μυθιστόρημα, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε είχε καταφέρει να ανοίξει το δρόμο προς την αστυνομική λογοτεχνία και να θέσει τις βάσεις της.
Λίγους μήνες αργότερα, και ενώ ο Πόε έχει μάθει πως η σύζυγος του πάσχει από φυματίωση, την αρρώστια που του στέρησε και τη μητέρα του, ο συγγραφέας αρχίζει να καταγράφει με έναν ιδιαίτερο τρόπο τα συναισθήματά του στο χαρτί. Έτσι, «γεννιέται» το «Κοράκι» του, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα της Αμερικανικής λογοτεχνίας τρόμου αλλά και ένα από τα πιο γνωστά ποιήματα παγκοσμίως.
Το ταλέντο και η ξεχωριστή πένα του Πόε βρέθηκαν τότε στην κορυφή του λογοτεχνικού στερεώματος, όμως ο ίδιος ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε βρισκόταν σε ένα δικό του προσωπικό τέλμα, χαμένος στο αλκοόλ και τον πόνο της απώλειας. Η σύζυγός του πέθανε το 1847, και ενώ ο ίδιος προσπάθησε να προχωρήσει στη ζωή του, ήταν πλέον αργά να γίνει μία νέα αρχή για τον πληγωμένο συγγραφέα.
Στις 7 Οκτωβρίου του 1949, ο Έντγκαρ Άλλαν Πόε, ο συγγραφέας που ανύψωσε και έθεσε τα θεμέλια του αστυνομικού μυθιστορήματος τρόμου, έσβησε χαμένος στη δύνη του αλκοόλ και των ουσιών που τον «ρουφούσε» τα τελευταία χρόνια της ζωής του.
Πέρα από τις γνωστές αυτές πτυχές της ζωής του «βασιλιά του μακάβριου» όμως, υπάρχουν και 10 ακόμα λεπτομέρειες που ρίχνουν φως στη μυστηριώδη πλευρά του Έντγκαρ Άλλαν Πόε, τις οποίες ίσως και να μην ξέρατε.
Το Άλλαν δεν είναι το μεσαίο του όνομα
Ο συγγραφέας γεννήθηκε ως Έντγκαρ Πόε, όμως μετά τον θάνατο και των δύο του γονιών όταν αυτός ήταν 2 ετών, στο όνομά του προστέθηκε το επίθετο του πατριού του. Ο συγγραφέας υιοθετήθηκε από τον πλούσιο καπνέμπορα Τζον Άλλαν και την γυναίκα του Φράνσις Άλλαν, και έτσι προέκυψε το όνομα με το οποίο έγινε γνωστός, το Έντγκαρ Άλλαν Πόε. Πάντως, ο ίδιος συγγραφέας επέλεγε να υπογράφει ως Έντγκαρ Α. Πόε.
Ήταν πρωταθλητής κολύμβησης
Εκτός από ταλαντούχος συγγραφέας, ο Πόε ήταν και καταξιωμένος αθλητής. Ξεχώριζε στην πυγμαχία, το άλμα εις μήκος, την κωπηλασία και την κολύμβηση. Στην κολύμβηση μάλιστα, ο συγγραφέας κατέκτησε στο Ρίτσμοντ της Βιρτζίνια ένα τοπικό ρεκόρ, όταν κολύμπησε για 7 μίλια ενάντια στο ρεύμα.