Η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού έστειλε επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών και στην Υπουργό Τουρισμού για την ψηφιακή κάρτα εργασίας , το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (ΤΑΚΚ) καθώς και την μείωση του ΦΠΑ.
Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας η Ένωση ζητά περίοδο εξοικείωσης καθώς το νησί έχει εποχιακό τουρισμό , η σεζόν στην Αμοργό είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Όσον αφορά το ΤΑΚΚ ζητά την μείωση του καθώς η αύξηση του οδηγεί σε εξόντωση τις μικρές επιχειρήσεις του νησιού, οι οποίες είναι άδικο να αντιμετωπίζονται το ίδιο με τις άλλες τουριστικές περιοχές που έχουν όλο το χρόνο τουρισμό και τέλος η Ένωση ζητά και τη μείωση του ΦΠΑ.
Ακολουθεί η επιστολή της ένωσης προς τους υπουργούς
Προς: Υπουργό Τουρισμού
Υπουργό Οικονομικών
Κοιν:
Πρόεδρο ΕΟΤ
Γ.Γ. ΕΟΤ
Περιφέρεια Νοτ. Αιγαίου
Επιμελητήριο Κυκλάδων
Δήμο Αμοργού
ΘΕΜΑ: Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας , ΤΑΚΚ, μείωση ΦΠΑ
9 Απριλίου 2025
Αξιότιμοι κ Υπουργοί,
Από την 1η Μαρτίου του 2025, τουρισμός και εστίαση θα ενταχθούν στο καθεστώς πλήρους εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, με το μέτρο να έχει τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2024, σε ένα χρονικό σημείο, ωστόσο, όπου για πολλές περιοχές της χώρας όπως η Αμοργός συμπίπτει με τη λήξη της θερινής τουριστικής δεδομένου ότι οι περισσότερες μονάδες είναι εποχικής λειτουργίας.
Η σεζόν στην Αμοργό είναι πολύ περιορισμένη σε σχέση με άλλα νησιά των Κυκλάδων.
Δεδομένου λοιπόν ότι από το Σεπτέμβριο του 2024 ως το Μάρτιο του 2025 οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου μας είναι κλειστές και δεν είχαν την δυνατότητα να εξοικειωθούν με την συγκεκριμένη εφαρμογή, όπως έγινε σε άλλες περιοχές, παρακαλούμε όπως το συγκεκριμένο μέτρο να λειτουργήσει για τα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων για το Καλοκαίρι του 2025 πιλοτικά, έτσι ώστε να έχουμε και εμείς μια περίοδο εξοικείωσης.
Πέραν των παραπάνω ένα άλλο φλέγον ζήτημα για την κλάδο μας αποτελεί το Τέλος Ανθεκτικότητας στην Κλιματική Κρίση (ΤΑΚΚ) στις τουριστικές υπηρεσίες. Η αύξηση του ΤΑΚΚ είναι παράλογη και άδικη. Αύξηση που οδηγεί σε εξόντωση τις μικρές επιχειρήσεις που θα πληρώνουν σε φόρο σχεδόν όλα τους τα έσοδα. Υπάρχουν πολλές οικογένειες που ζουν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθούν στο κλείσιμο και στην εξαθλίωση. Σημειωτέο ότι οι επιχειρήσεις της Αμοργού ως επί το πλείστων αφορούν μικρές οικογενειακές μονάδες.
Η Αμοργός είναι το ανατολικότερο νησί των Κυκλάδων, χωρίς αεροδρόμια και με μικρή προσέλευση πλοίων εκτός της καλοκαιρινής περιόδου. Η απόσταση καθώς και η αύξηση των εισιτηρίων μας καθιστούν ένα ακριβό και γι’ αυτό μη ελκυστικό προορισμό. Η σεζόν περιορίζεται σε δύο με δυόμιση μήνες.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι είναι άδικο να μας αντιμετωπίζετε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζετε την βαριά τουριστική βιομηχανία. Αν οι συνθήκες δεν είναι δίκαιες και δεν παίρνουν υπόψιν τις αντικειμενικές δυσκολίες που βιώνουμε, είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσουν στον οικονομικό μαρασμό τόσο εμάς, όσο και το νησί μας.
Επί προσθέτως η έντονη και πρωτοφανής σεισμική δραστηριότητα φέτος έχει ήδη αποτελέσει σοβαρό πλήγμα στο κλάδο μας με συνεχείς ακυρώσεις που εντείνουν την επαγγελματική μας επισφάλεια.
Για όλους τους παραπάνω λόγους παρακαλούμε να επανεξετάσετε τόσο την εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας όσο και το ΤΑΚΚ καθώς επίσης και την μείωση του ΦΠΑ .
Αυτοί οι τρεις σημαντικοί λόγοι πρέπει να εξεταστούν κι να επαναπροσδιοριστουν για την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων μας .
Με εκτίμηση,
Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος Η Γραμματέας
Ιωάννα Σανή Ουρανία Θηραίου