Ένωση Ξενοδόχων -Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού: Προκλήσεις και Προοπτικές στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η1η Πανελλαδική Διαδικτυακή Ημερίδα Τουρισμού Αιγαίου,που διοργάνωσε το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024, η Ένωση Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, με θέμα ¨Προκλήσεις και Προοπτικές στα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά-Καλοκαίρι 2024¨
Την πρωτοβουλία για την διοργάνωση της ημερίδας χαιρέτισαν με μήνυμά τους οι: Υφυπουργός Τουρισμού κα Ελένη Ράπτη, οι Βουλευτές Κυκλάδων κος Γιάννης Βρούτσης και Φίλιππος Φόρτωμας, και ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού κος Δημήτρης Φραγκάκης.
Στην έναρξη των εργασιών της ημερίδας η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων και Ιδιοκτητών Ενοικιαζόμενων Δωματίων Αμοργού, κα Ιωάννα Σανή, καλωσόρισε τους συμμετέχοντες στην διαδικτυακή ημερίδα, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντική η συνεχής ενημέρωση σε θέματα επαγγελματιών τουρισμού καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με συναδέλφους.
Ιδιαίτερη αναφορά για τον τουρισμό στις Κυκλάδες και τα προβλήματα των μικρών νησιών, έκαναν σε σύντομη παρέμβασή τους: ο Έπαρχος Νάξου κος Ιωάννης Μαργαρίτης, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου της Αμοργού κα Πόπη Δεσποτίδη και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης κος Αντώνης Παγώνης. Επιπλέον χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες της νεοσύστατης Ένωσης της Αμοργού, τονίζοντας ότι το κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες που πρέπει να προβάλλονται ώστε να αναδειχθούν πόλοι έλξης για τον τουρισμό.
Στις διεργασίες της ημερίδας εξαιρετικοί ομιλητές αναφέρθηκαν σε θέματα νέων μορφών τουρισμού, σύγχρονους τρόπους προσέλκυσης επισκεπτών και προβολής του τουριστικού προϊόντος του κάθε τόπου, αλλά και τις ιδιαιτερότητες των νησιών με τις οποίες ξεχωρίζουν και θα μπορούσαν να γίνουν πιο ελκυστικά.
Στην εισήγηση του ο κος Κωνσταντίνος Μαρινάκος, Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Πρόεδρος Τουριστικού Οργανισμού Πελοποννήσου και Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, με θέμα «Αγροψυχαγωγία και τροφοπολιτισμός, η άλλη όψη του τουρισμού των Κυκλάδων», τόνισε την στροφή των επισκεπτών σε νέα είδη τουρισμού και αναφερόμενος ιδιαίτερα στον αγροτουρισμό, παρουσίασε τις μορφές αυτού και στοιχεία της μεγάλη ζήτησης των τουριστών. Κλείνοντας την εισήγηση αναφέρθηκε στην αξιολόγηση των Κυκλάδων ως τουριστικός προορισμός πρώτης γραμμής.
Στη συνέχεια η κα Τέσσα Δουλκέρη καθηγήτρια Επικοινωνίας του Αριστοτελείου Παν/μιου Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος της Εταιρείας Επιστημόνων Επικοινωνίας και Δημοσιογράφων, αναφέρθηκε στον Τουρισμό από το χθες στο σήμερα και τις ιδιαιτερότητες των δημοφιλών τουριστικών προορισμών. Επίσης μίλησε για τον συνεδριακό τουρισμό, την ειδική εκπαίδευση σε θέματα τουρισμού, έδωσε παραδείγματα για την σωστή προβολή και επικοινωνία για την αποδοτική προσέλκυση επισκεπτών. Κλείνοντας είπε ότι το αύριο του τουρισμού είναι οι εναλλακτικές μορφές τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, και τη διεύρυνση του προφίλ των επισκεπτών.
Ο κ. Δημήτρης Φωτόπουλος, Διευθυντής Πολεμικού Μουσείου Τρίπολης με θέμα εισήγησής του ¨Χρώματα και αισθήσεις από την ιστορία των τόπων ¨τόνισε ότι ο επισκέπτης επιθυμεί να ενημερώνεται για την ιστορία του κάθε τόπου που επισκέπτεται και αυτό θα πρέπει να γίνεται με τρόπο ευχάριστο και όχι σαν διαδικασία διεκπεραίωσης, οι τοπικές αρχές να φροντίζουν να διατηρούν τα μνημεία καθαρά και να υπάρχουν υποδομές για να στηρίξουν τον ιστορικό τουρισμό.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρχιμαγείρων Ελληνικής Γαστρονομίας και του AcademyofGastronomy κος Στέλιος Δίγκας, με θέμα"Γαστροτουρισμός, η γόνιμη ανάπτυξη στα νησιά της άγονης γραμμής" έκλεισε τις εισηγήσεις με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, βασισμένο στην επιθυμία των τουριστών για ξεχωριστές παραδοσιακές γεύσεις που τα νησιά μας προσφέρουν άφθονα. Τόνισε ιδιαίτερα ότι οι κυριότερες εντυπώσεις που αποκομίζουν οι τουρίστες από τις διακοπές τους, προέρχονται από την γαστρονομική τους εμπειρία σε κάθε τόπο αναζητώντας γεύσεις, χρώματα και αρώματα που ενώνουν το παραδοσιακό με το σύγχρονο.
Την Ημερίδα συντόνισε η Δημοσιογράφος Βάλια Αμπατζή
Στον απολογισμό των όσων ακούστηκαν, οι συμμετέχοντες με παρεμβάσεις τους χαρακτηρίστηκαν χρήσιμα και εφικτά στην αξιοποίησή τους και ευχαρίστησαν τους διοργανωτές.