Θεαματική αύξηση κατά 42%, σε σχέση με πέρυσι, καταγράφουν οι μέχρι τώρα κρατήσεις για διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τρίτη θέση στα ποσοστά αύξησης στην Ευρώπη μετά την Πολωνία και την Αυστρία, που έχουν αύξηση κρατήσεων για την ίδια περίοδο κατά 63% και 48% αντίστοιχα.

Τα στοιχεία δείχνουν πολύ αυξημένη ζήτηση και για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο στις βραχυπρόθεσμες μισθώσεις στην Ευρώπη, γεγονός που επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις για επέκταση της σεζόν στη γηραιά ήπειρο.

Η αύξηση των διανυκτερεύσεων τον Σεπτέμβριο ξεπερνά το 50% σε ετήσια βάση για 16 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με την Πολωνία και την Κροατία να σημειώνουν τριψήφια ανάπτυξη 151% και 113% σε ετήσια βάση, αντίστοιχα.

Ο ρυθμός ανάπτυξης του Οκτωβρίου ξεπερνά το 50% για 11 από τις 20 κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες, με την Ιταλία, την Ουγγαρία και την Τσεχία να πρωτοστατούν με αύξηση 80%, 70% και 65% σε ετήσια βάση.

Για τους καλοκαιρινούς μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο η ζήτηση αυξήθηκε αντίστοιχα κατά 23%, 26% και 30% σε ετήσια βάση.

Αξιοσημείωτο ότι η Ελλάδα και η Αυστρία είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση πληρότητας τον Απρίλιο. Γενικά, η πληρότητα αυξήθηκε τον Απρίλιο σε 14 από τις 20 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς η αύξηση της προσφοράς συνεχίζει να υπολείπεται της ζήτησης στις περισσότερες περιοχές σε όλη την Ευρώπη.

Στην Ελλάδα, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 31,7% και η προσφορά αυξήθηκε κατά 13,2%, ωθώντας την πληρότητα σε άνοδο 9,2% σε ετήσια βάση, ενώ στην Αυστρία η ζήτηση αυξήθηκε 29,5% και η προσφορά 11,8%, προκαλώντας αύξηση της πληρότητας κατά 8,8%.

Οι διακοπές του Πάσχα και ο καλός καιρός έφεραν καλά νέα στους ευρωπαίους οικοδεσπότες βραχυπρόθεσμης ενοικίασης τον Απρίλιο του 2023, καθώς οι διανυκτερεύσεις αυξήθηκαν κατά 26% από τον ίδιο μήνα πέρυσι. Αυτό οδήγησε και σε αύξηση των μέσων ημερήσιων τιμών κατά 16,4% σε ετήσια βάση, ενώ τα έσοδα ανά ενοικίαση αυξήθηκαν κατά 21,3% σε ετήσια βάση.

Παραμένοντας ελαφρώς πάνω από τα επίπεδα του 2019 (+3,2%) τον Απρίλιο, η προσφορά διαθέσιμων καταλυμάτων στην Ευρώπη αυξήθηκε 14,9% σε ετήσια βάση, υστερώντας σε σχέση με την αύξηση της ζήτησης και ωθώντας τα ποσοστά πληρότητας σε άνοδο 4,2%.

Τέλος, τον Απρίλιο συνεχίστηκε η τάση για μισθώσεις εκτός μεγάλων πόλεων, κυρίως σε παράκτιες και αγροτικές περιοχές της Ευρώπης.