Εισηγήσεις της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου στη Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης

Σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, η Ένωση Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου, είχε το δικαίωμα να συμμετάσχει δια εκπροσώπου, στην τακτική συνεδρίαση που έλαβε χώρα, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η εισήγηση της Εκτελεστικής Επιτροπής του Δήμου Πάρου, η οποία αφορούσε στο τεχνικό πρόγραμμα του έτους 2022, συνολικού ύψους 6.235.316,30€. Η θέση του φορέα μας ήταν ξεκάθαρη:

δεν προτείνουμε να αφαιρεθεί κάποιο έργο που έχει ήδη προϋπολογιστεί, διότι:

· είναι όλα σημαντικά, το καθένα για ξεχωριστούς λόγους

· είναι εξειδικευμένα και δεν αποτελεί αρμοδιότητα δική μας, η προτεραιότητα τους προς υλοποίηση

Υποχρέωση μας ήταν να εισηγηθούμε προτάσεις, τις οποίες θεωρούμε εμείς προτεραιότητα, αναφορικά με τη σωστή λειτουργία των σχολικών κοινοτήτων και να πείσουμε τα μέλη της επιτροπής ώστε να συμβάλουν θετικά με την ψήφο τους, για να συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο και να συμπεριληφθούν στον οικονομικό προϋπολογισμό για το έτος 2022.

Οι εισηγήσεις της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου στη δημοτική επιτροπή διαβούλευσης:

1. Επίλυση προβλημάτων (κτηριακών & περιβάλλοντος χώρου) των σχολείων.

Παρουσιάσαμε ένα πίνακα, με όλα τα προβλήματα, που μας έστειλαν οι σύλλογοι γονέων και οι διευθύνσεις των σχολείων, έως την Τετάρτη στις 18:00. Η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας, κ. Κούτλα, ήταν παρούσα και μας ανέλυσε διεξοδικά τα προβλήματα και τον τρόπο επίλυσης τους, σύμφωνα πάντα με τις εργασίες που έχουν γίνει και που θα γίνουν. Κάποια από τα προβλήματα, συμπεριλαμβάνονται ήδη στο τεχνικό πρόγραμμα ενώ τα υπόλοιπα, λογικά θα είναι στην εισήγηση της επιτροπής που θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο.

2. Διαμονή εκπαιδευτικών στον ξενώνα των Λευκών.

Στο τεχνικό πρόγραμμα αναφέρεται προϋπολογισμός μελέτης αναβάθμισης στον ξενώνα των Λευκών. Προτείναμε η μελέτη που θα πραγματοποιηθεί, να έχει ως σκοπό, τη διαμονή εκπαιδευτικών. Όλοι γνωρίζουμε, ότι δεν καλύπτονται όλες οι θέσεις, με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να στερούνται βασικών γνώσεων. Αναφέραμε ότι ο δήμος πρέπει να παρέχει κίνητρα στους εκπαιδευτικούς διότι το κόστος διαβίωσης τους στην Πάρο, καθίσταται αποτρεπτικό γι’ αυτούς.

3. Ετήσια δράση κυκλοφοριακής αγωγής.

Αναφέραμε το περιεχόμενο επικοινωνίας με το Ι.Ο.Α.Σ. «Παύλος Μυλωνάς», του οποίου είχε χρηματοδοτήσει τη δράση του στο νησί ο δήμος και στο παρελθόν. Αυτό που ουσιαστικά προτείναμε είναι να επαναλαμβάνεται ετήσια η συγκεκριμένη δράση για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ώστε όλα τα παιδιά του νησιού, να αποκτούν τις προσλαμβάνουσες που χρειάζονται, αναφορικά με την οδική τους συμπεριφορά. Μαζί με την εισήγηση καταθέσαμε και προσφορά.

4. Μελέτη για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στα σχολεία και τοποθέτηση κομποστοποιητών & δεξαμενών για ανακύκλωση μαγειρικών αποβλήτων.

Αναφέραμε την επικοινωνία που είχαμε με σχολεία στην Ελλάδα, που έχουν εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά καθώς και με εταιρεία που τα τοποθετεί. Δώσαμε έμφαση στα χρηματοδοτικά εργαλεία 2021-2027 που θα προκρίνουν προτάσεις με περιβαλλοντικές ευαισθησίεςκαι θεωρήσαμε ότι αν πραγματοποιηθεί η μελέτη, θα μπορεί να γίνει μία ώριμη πρόταση και να απορροφηθεί το κονδύλι, αμέσως μόλις δημοσιευθεί το αντίστοιχο πρόγραμμα. Επίσης προτείναμε να εκθέσουμε τη συγκεκριμένη πρόταση και στην επιτροπή κατά των ανεμογεννητριών προς συζήτηση.

5. Εισήγηση του νηπιαγωγείου Αγκαιριάς για την περίφραξη στο σχολείο

Καταθέσαμε την εισήγηση του νηπιαγωγείου Αγκαιριάς, με αριθμό πρωτοκόλλου 334/22-11-2021, κατά την οποία μας περιέγραψε η κ. Κούτλα, ότι θα προχωρήσει το έργο εντός του έτους, σύμφωνα με το τεχνικό πρόγραμμα.

6. Εισήγηση του συλλόγου γονέων & κηδεμόνων δημοτικού σχολείου Αρχιλόχου Μάρπησσας για τη δημιουργία ασφαλούς προαύλιου χώρου

Καταθέσαμε την εισήγηση με αριθμό πρωτοκόλλου 209, κατά την οποία η κ. Κούτλα μας διαβεβαίωσε ότι ο προαύλιος χώρος είναι ναι μεν ασφαλής, αλλά λόγω αντιφατικών απόψεων ανάμεσα στα μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τεχνικής υπηρεσίας σύμφωνα με τη μελέτη που έχει γίνει, θα πρέπει να δημιουργηθεί νέος κωδικός για προϋπολογισμό του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα για το έτος 2022.

7. Δαπάνες για το δημόσιο Ι.Ε.Κ.

Στη ροή της συζήτησης, κατανοώντας πλήρως τις αρμοδιότητες και το ρόλο της επιτροπής, καταθέσαμε τον προβληματισμό μας, αναφορικά με τα έξοδα που θα προκύψουν από τις δαπάνες λειτουργίας του ΙΕΚ. Για παράδειγμα, σε μία ειδικότητα όπως του Τεχνικού Μαγειρικής, θα χρειαστεί δαπάνη για πρώτες ύλες. Ο πρόεδρος μας διαβεβαίωσε, σύμφωνα με τον κανονισμό του δημοτικού συμβουλίου, ότι από τη στιγμή που η απόφαση έχει παρθεί από το Δ.Σ., θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες, για να υλοποιηθεί το έργο και να λειτουργεί ορθά.

Πώς είναι δυνατόν, όταν σε μία επιτροπή, όπου ακόμα και οι απλοί πολίτες, μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους για το πως θα διανεμηθούν τα 6,000,000€, τα μέλη συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, ήταν μόλις 5, ενώ ο κανονισμός προβλέπει συμμετοχή από 25 έως 50 μέλη. Ίσως η συγκεκριμένη επιτροπή, παραγωγικό θα ήταν, για να γίνει συμμετοχική, να εκτελούνται οι εργασίες της, απογευματινές ώρες, λόγω ενδεχόμενης πρωινής εργασίας των μελών.

Καλούμε τους αρμόδιους, να πραγματοποιηθεί και νέα τακτική συνεδρίαση, στις αρχές του 2022 για να συζητηθεί η τροποποίηση του τεχνικού προγράμματος, ενώ χρήσιμο θα ήταν να συνεδριάζουμε 3 φορές το έτος, για να συζητάμε για την πρόοδο των εργασιών.

Σας γνωστοποιούμε τις εισηγήσεις, τις οποίες προωθήσαμε και στο email των δημοτικών παρατάξεων:

Το Δ.Σ. της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Πάρου