Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν πλοίαρχοι και τα πληρώματα της ακτοπλοΐας με τη λειτουργία των φάρων στα περισσότερα λιμάνια της χώρας, ιδιαίτερα τα νησιωτικά. Βλάβες αλλά και χαμηλή εμβέλεια των φάρων λόγω της φωτορύπανσης από τα μαγαζιά που βρίσκονται στα όρια του λιμανιού σε πολλά νησιά δημιουργούν δύσκολες συνθήκες.
Το σύστημα επαφίεται στην εμπειρία των πλοίαρχων, οι οποίοι πάντα χρησιμοποιούν κατά τον κατάπλου τον ειδικό προβολέα που έχουν στο ύψος της γέφυρας για να φωτίζουν την είσοδο του λιμανιού προκειμένου να αποφύγουν ατυχήματα.
Τις καταγγελίες έκανε στο protothema o γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝO), Μανώλης Τσικαλάκης, έμπειρος καπετάνιος και πρώην Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού.
«Οι φάροι έχουν χαμηλότερη εμβέλεια από εκείνη που πρέπει και δεν είναι ορατοί από μακριά. Και αυτό συμβαίνει γιατί τα φώτα της στεριάς και κυρίως τα φώτα των καταστημάτων που βρίσκονται στην παραλία και κοντά στο λιμάνι ειδικά στα νησιά υπέρ καλύπτουν το φως του φάρου» ήταν τα πρώτα του λόγια, και συνέχισε επί του θέματος:
«Σε κάποια λιμάνια τα τραπέζια φτάνουν σχεδόν στην προβλήτα του λιμανιού και υπερκαλύπτουν τη φωτεινότητα του φάρου. Είναι απαράδεκτο να φτάνουν τα μαγαζιά μέχρι το λιμάνι.»
Και προτείνει: «Θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή μελέτη για τη φωτοσήμανση των λιμανιών. Να αποτυπωθεί η κατάσταση και στη συνέχεια να κατασκευαστούν φάροι που θα είναι ψηλότεροι και ο φωτισμός τους θα έχει πιο μεγάλη έντονη εμβέλεια. Να διακρίνονται από μακριά. Ύψος και Εμβέλεια είναι η λύση στο πρόβλημα. Επίσης, πρέπει να οριοθετηθεί η είσοδος κάθε λιμανιού με φανούς και να υπάρχει ένας ευδιάκριτος φωτεινός διάδρομος.»
Αποκαλύπτει: «Υπάρχουν μικρά λιμάνια στις Κυκλάδες για παράδειγμα και στα Δωδεκάνησα που κατεβαίνουν οι καβοδέτες και φωτίζουν με τα φώτα του αυτοκινήτου τους την προβλήτα» και συνεχίζει: «Εκτός από τη μελέτη για την εμβέλεια των φάρων πρέπει να γίνει οριοθέτηση, με φωτεινή σήμανση της εισόδου των λιμανιών όπως προβλέπεται από τον Διεθνή Κώδικα Αποφυγής Συγκρούσεων».
Για τις βλάβες των φάρων αναφέρει: «Συχνά οι συνάδελφοι πλοίαρχοι ενημερώνουν για βλάβες. Δεν θα έπρεπε η υπηρεσία Φάρων που είναι αρμόδια και έχει την εποπτεία να παρεμβαίνει άμεσα και να διορθώνει την εκάστοτε βλάβη ειδικά σε μία πολυνησιακή χώρα; Τα Λιμενικά Ταμεία, τα Λιμεναρχεία και η υπηρεσία Φάρων πρέπει να δρουν άμεσα.»
Όμως υπάρχουν και άλλα προβλήματα στα λιμάνια, που ναι μεν μπορεί φαίνονται λεπτομέρεια σε σχέση με τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν, αλλά είναι ουσιαστικής σημασίας.
ΚλείσιμοΣύμφωνα με την ΠΝΟ εκτός από τους φάρους και την εμβέλεια τους, υπάρχει θέμα με τους κυματοθραύστες. Επίσης, πρέπει να τοποθετηθούν καλής ποιότητας προσκρουτήρες και όχι να χρησιμοποιούν λάστιχα τρακτέρ ή μεγάλων φορτηγών!
Πρέπει σε κάποια νησιά να φτιάξουν σωστά τις ράμπες παίρνοντας υπ’ όψη το ύψος της θάλασσας. Υπάρχουν πλοία που καταπλέουν φορτωμένα και ο καταπέλτης τους είναι πιο χαμηλός από τη ράμπα και αναγκάζονται κάποιες φορές τα πλοία να φορτώνουν από το πλάι του καταπέλτη και όχι στην ευθεία.
«Οι ελληνικές θάλασσες και ειδικά το Αιγαίο είναι δύσκολες, είτε είναι χειμώνας με τους βοριάδες και τους νοτιάδες, είτε είναι καλοκαίρι με τα μελτέμια. Οι πλοίαρχοι καλούνται να αντιμετωπίσουν προβλήματα και λάθη άλλων. Είναι διαχρονικό το πρόβλημα και όχι μίας μόνο κυβέρνησης. Τα λέμε, τα καταθέτουμε επισήμως αλλά λύσεις δεν βλέπουμε» και κατέληξε λέγοντας: «Έχω πει στον υπουργό να προχωρήσει με τα βασικά προβλήματα των λιμανιών που επείγουν πριν φτιάξει τις υποδομές. Γιατί υπάρχουν λεπτομέρειες που μπορούν ένα σύγχρονο λιμάνι να το καταστήσουν ακατάλληλο.»