Η λειψυδρία και τα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα στο νησί αναδείχθηκαν στην 15η Γιορτή Πατάτας Νάξου
«Σήμα κινδύνου» για την κατάσταση που επικρατεί στη Νάξο και συγκεκριμένα στην καλλιέργεια της Πατάτας εξαιτίας της λειψυδρίας που πλήττει το νησί, εξέπεμψαν πρόεδροι συνεταιρισμών της χώρας που βρέθηκαν εκεί, με αφορμή την 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου.
Παρόλο που τις προηγούμενες χρονιές πραγματοποιούνταν γιορτή με «πρωταγωνιστή» την Πατάτα Νάξου, φέτος οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού, επέλεξαν να δώσουν της μια μορφή έντονης διαμαρτυρίας, με κυριότερο θέμα αυτό της λειψυδρίας η οποία απειλεί τη καλλιέργεια πατάτας.
Σύμφωνα με στοιχεία η ακαρπία έχει οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής Πατάτας κατά 70% φέτος, ενώ μέχρι πέρυσι οι 300 παραγωγοί πατάτας είχαν σοδειά 6.000 τόνων σε ετήσια βάση, με τη φετινή να εκτιμάται μόλις στους 1.800 τόνους.
«Η 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου δεν είναι γιορτή αλλά διαμαρτυρία. Δεν έγιναν διαμαρτυρίες μόνο από την ΕΑΣ Νάξου αλλά και από τους προέδρους συνεταιρισμούς από όλη την Ελλάδα» δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος της ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.
Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι πρόεδροι των συνεταιρισμών υπογράμμισαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αφανισμού της καλλιέργειας πατάτας Νάξου, ενώ κατήγγειλαν την αδράνεια των αρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων, για την αδυναμία έγκαιρης πρόληψης της κατάστασης και τη λήψη συντονισμένων και προγραμματισμένων ενεργειών εξασφάλισης νερού άρδευσης.
Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών με προτάσεις τους σημείωσαν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η ακαρπία και η μεσοκαρπία μέσω των μέτρων ήσσονος σημασίας (de minimis) διότι η Πατάτα Νάξου αποτελεί ΠΓΕ προϊόν.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και πρόεδρος στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμός Καλαβρύτων, Παύλος Σατολιάς επισήμανε πως από την πλευρά της πολιτείας «θα πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες για να δημιουργηθεί ένα καλύτερο περιβάλλον για την παραγωγή προϊόντων», το οποίο σύμφωνα με τον ίδιο περιλαμβάνει «την κατασκευή μεγάλων έργων για το νερό».
Ένα επιπλέον ζήτημα που συζητήθηκε ήταν το μεταφορικό ισοδύναμο, το οποίο όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Καπούνης «από 1/1/2022 δεν έχει δοθεί στους αγρότες».
«Η έλλειψη νερού θέτει σε κίνδυνο την παραγωγή των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων, ειδικά των δυο ΠΟΠ της Νάξου, τη Γραβιέρα και την Πατάτα» επισήμανε ο κ. Σατολιας.
Σχολιάζοντας τη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί ο κ. Σατολιάς τόνισε ότι πλέον υπάρχουν μικρότερες ποσότητες στα προϊόντα, τα οποία παράγονται πιο δύσκολα κάτι που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη του καταναλωτή μιας και θα πωλούνται ακριβότερα».
Επίσκεψη στο φράγμα Τσικαλαρίου, σε χώρους λιπασμάτων και σε πηγάδια
Επισκέφθηκαν χώρους όπου βρίσκονται τα λιπάσματα τα οποία οι πατατοπαραγωγοί δεν μπόρεσαν να ρίξουν στα χωράφια μιας και δεν θα υπάρχει χειμερινή καλλιέργειας καθώς δεν έχουν νερό να ποτίσουν. Κάτι που δείχνουν και τα αποθέματα στις αποθήκες της ΕΑΣ Νάξου τα οποία αρκούν να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς έως και το τέλος Σεπτεμβρίου.
Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών επιθεώρησαν πηγάδια τα οποία τα προηγούμενα χρόνια είχαν άφθονο νερό και τώρα έχουν ξεραθεί, ενώ μετέβησαν στο φράγμα του Τσικαλαριού, στο ποιο όπως σημείωσε ο κ. Καπούνης «εδώ και 14-15 χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα» ενώ βρέθηκαν και σε στάβλους της περιοχής.
Επιπλέον, τονίστηκε επίσης ότι η λειψυδρία έχει προκαλέσει προβλήματα και στην κτηνοτροφία του νησιού μιας και οι επαγγελματίες του κλάδου δεν έχουν τη δυνατότητα να σπείρουν τα χωράφια τους για να θρέψουν τα ζώα τους.
Σημειώνεται ότι στις εκδηλώσεις βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και Πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κορινθιακής Σταφίδας, Θανάσης Σωτηρόπουλος, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος και η Προέδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου, Διαμάντω Κρητικού.