Η ιστορία της οικογένειας Καμπάνη
Η οικογένεια Καμπάνη είναι μία από τις αριστοκρατικότερες και ιστορικότερες οικογένειες της Πάρου.
Ένας από τους λίγους εναπομείναντες απογόνους είναι ο κύριος Καμπάνης Δημήτρης που ζει στο πατρικό του σπίτι στο κάστρο όλο το καλοκαίρι.
Επίσης σύμφωμα με επισήμανση του ιστοριοδίφη Δημήτρη Ντολκα, οικογένεια Καμπάνη υπάρχει και στη Νάουσα αλλά πρόκειται για έτερο κλάδο, από αυτόν που θα αναλύσουμε σήμερα.
Ο κλάδος του Χαράλαμπου Καμπάνη
Ο μεγαλοκτήμονας και προεστός Χαράλαμπος Καμπάνης, είχε παντρευτεί την Αντωνία Μαυρομάτη και είχαν αποκτήσει τέσσερα παιδιά. Τον Τζανή, την Αννεζώ, τον Γιάννη και το Γαληνό. Η εξοχική κατοικία της οικογένειας βρισκόταν σε μία από τις ωραιότερες περιοχές της Πάρου και συγκεκριμένα στη περιοχή Τούμπα. Για όσους δεν γνωρίζουν, η περιοχή αυτή βρίσκεται απέναντι από τον λόφο της Αγίας Άννας, δίπλα στη περιοχή στέρνα. Στον λόφο της Τούμπας υπάρχει και το «Ασκληπιείο», ένα οικοδόμημα που χρονολογείται από τον 4ο αιώνα π.χ. ! Το αρχαίο αυτό οικοδόμημα όπως και όλος ο λόφος με τις πηγές του νερού άνηκαν στη γνωστή οικογένεια, αλλά σήμερα ανήκει στο δήμο και ελέγχεται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
Ο πρωτότοκος γιός του Χαράλαμπου, Τζανής, χαρακτηριζόταν από το έντονο κοινωνικό του έργο. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγο πριν πεθάνει πρόσφερε χρήματα σε κοινωφελείς σκοπούς, ευαγή ιδρύματα, και απλούς χωρικούς. Με πρωτοβουλία του και δικές του δαπάνες, πήρε το νερό από τις πηγές του κτήματός του και το μετέφερε στη πλατεία της Ζωοδόχου Πηγής.
Σύμφωνα με τις συνθήκες της εποχής, η προσφορά του θεωρήθηκε ως το σπουδαιότερο κοινωφελές έργο της Παροικιάς. Προς τιμήν αυτής της προσφοράς, ο δρόμος δίπλα στην Ζωοδόχο Πηγή όπου κάποτε υπήρχε η βρύση του, ονοματοδοτήθηκε με το όνομά του.
Με πληροφορίες από το βιβλίο του κου Φραγκίσκου Περράκη* με τίτλο «Τα αρχοντικά της Πάρου και της Αντιπάρου- (Τα κτίσματα και οι δημιουργοί τους)», εκδόσεις ΑΩ.
*Ο κύριος Φραγκίσκος Περράκης είναι επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου Λευκιανών Αθήνας.