Η Ακαδημία Αθηνών, τιμώντας την επέτειο των 100 ετών από την έναρξη της αγροτικής αποκατάστασης των προσφύγων (1923-1929), οργανώνει ειδική ημερίδα με θέμα «Η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων 1923-1929. 100 χρόνια από ένα ορόσημο στη νεότερη ελληνική ιστορία». Η ημερίδα, που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου και ώρα 19.00 στη Ανατολική Αίθουσα του Ιδρύματος, θα μεταδοθεί ζωντανά από τον ιστότοπο της Ακαδημίας Αθηνών:

Όπως σημειώνει σχετική ανακοίνωση του ιδρύματος, η αγροτική αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής, κυρίως στη Μακεδονία και τη Θράκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της παλαιάς Ελλάδος, αποτελεί ένα επικό επίτευγμα της νεότερης ελληνικής ιστορίας, το οποίο σημάδεψε την πορεία της χώρας μας για πολλές δεκαετίες. Μέσα σε μια μόλις εξαετία 600.000 εξαθλιωμένοι πρόσφυγες, ξεριζωμένοι από τις προαιώνιες εστίες τους, εγκαταστάθηκαν σε νέους οικισμούς με όλες τις απαραίτητες υποδομές, απέκτησαν κλήρο, εφοδιάστηκαν με τον απαραίτητο εξοπλισμό και γεωργικά εφόδια και σύντομα δημιούργησαν έναν δυναμικό παραγωγικό μηχανισμό, που στήριξε αποφασιστικά την οικονομία της πατρίδας μας.

Την ημερίδα θα συντονίσουν οι ακαδημαϊκοί Π. Κιτρομηλίδης και Α. Καραμάνος. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνεται εισαγωγική τοποθέτηση του κ. Κιτρομηλίδη, ομιλία του κ. Καραμάνου για την αναγνώριση του εγχειρήματος της αποκατάστασης των προσφύγων από επιφανείς προσωπικότητες του εξωτερικού καθώς και ομιλία του ιστορικού Δ. Παναγιωτόπουλου για τον καθοριστικό ρόλο των γεωπόνων στην επιτυχία της ιστορικής αυτής προσπάθειας. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει από την π. πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Ι. Κριάρη και τον π. πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Δ. Χριστοδούλου η παρουσίαση του βιβλίου «Αναλαμπές δημιουργίας στη Νεώτερη Ελλάδα», στο οποίο, μέσα από τεκμηριωμένες εισηγήσεις ειδικών επιστημόνων, αναδεικνύεται ο κομβικός ρόλος του επιφανούς γεωπόνου Ιωάννη Καραμάνου στην αποκατάσταση των προσφύγων αλλά και στη δημιουργία του ελληνικού γεωργικού θαύματος του Μεσοπολέμου.