Δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μέσα σε διάστημα μόλις 15 ωρών «ταρακούνησαν» το τελευταίο 24ωρο Σαντορίνη και Αμοργό.
Ειδικότερα, στις 21:05 το βράδυ της Κυριακής, ο εγκέλαδος χτύπησε με 5 Ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή, νοτιοδυτικά της Αμοργού, ενώ στις 13:23 το μεσημέρι της Δευτέρας (10/2), κατεγράφη δόνηση 4,9 βαθμών, που έγινε αισθητή και στην Αττική.
Στο μεταξύ, πολυπληθής επιστημονική ομάδα αναλύει τα δεδομένα που προκύπτουν από τους χερσαίους, αλλά και τους υποθαλλάσιους σεισμογράφους, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχει σύνδεση μεταξύ ηφαιστειακών και τεκτονικών σεισμών.
«Αυτη η ακολουθία θα συνεχίσει και μάλιστα με αυτό το χαρακτήρα….Θα κάνει εβδομάδες να περάσει αυτό το πράγμα Πρέπει να προσαρμοστεί η τοπική κοινωνία.. πρέπει να κινηθούμε σε ένα σεναριο ότι όλος ο Φλεβάρης θα περάσει με αντίστοιχη κατάσταση» ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος.
«Η δραστηριότητα αυτή δεν αποτελεί κάτι νέο την είχαμε προδιαγραψει από τη συνεδρίαση της επιτροπής Θα υπάρχουν τέτοιες αυξομειώσεις» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας.
Παράλληλα οι ειδικοί εγκαθιστούν νέους -υπερσύγχρονους- σεισμογράφους γύρω από το υποθαλάσσιο ηφαίστειο.
Πρόκειται για μια πρωτοφανή ερευνητική κινητοποίηση προκειμένου να αναλυθεί και να εκτιμηθεί το φαινόμενο.
Η κάμερα του ΕΡΤNews ακολούθησε την επιστημονική ομάδα που πόντισε σεισμογράφους νέας τεχνολογίας στην Καλντέρα προκειμένου να καταγράψουν τη σεισμική δραστηριότητα με ακόμη μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Φέρουν αισθητήρες που μπορούν να καταγράψουν τη μικροσεισμικότητα στο βυθό και να ανοίξουν νέες προοπτικές εμπλουτίζοντας την έρευνα.
Οι ερευνητές με μεγάλη προσοχή και υπολογισμένες κινήσεις τους τοποθετούν σε καίρια σημεία. Όταν ανελκυστούν θα δώσουν πολύτιμα δεδομένα ώστε να εκτιμηθεί η σεισμική ακολουθία.
«Με τους δύο υποθαλάσσιους σεισμογράφους υψηλής τεχνολογίας για να πάρουμε τα δεδομένα να τα δώσουμε στο Αστεροσκοπείο έτσι ώστε να αναλυθούν με τα δεδομένα των σεισμογράφων που βρίσκονται στο νησιφεβρουαριου 8 νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί» ανέφερε η καθηγήτρια Γεωλογικής Ωκεανογραφίας και ηφαιστειολόγος Εύη Νομικού.
Την ίδια ώρα πάνω στη νέα Καμένη ομάδα της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού μετρά με ειδικά όργανα τις πιθανές παραμορφώσεις εδάφους που έχουν προκληθεί από τη σεισμική δραστηριότητα. Τα στοιχεία που θα συλλέξουν θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα του 2011.
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μετακινήσεις οι οποίες φαίνονται στη Σαντορίνη και είναι ανάλογες με αυτές που είχαν γίνει το 2011» είπε ο κ. Συνολάκης.
Στις 17 φεβρουαριου οκτώ νέοι σεισμογράφοι θα τοποθετηθούν κοντά στο ηφαίστειο Κολούμπο από διεθνή επιστημονική ομάδα που αναμένεται στο νησί.
Μέσω τηλεκπαίδευσης τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό
Εξαιτείας της σεισμικής δραστηριότητας, τα σχολικά μαθήματα στην Αμοργό θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη (11/2) μέσω τηλεκπαίδευσης.
Τη Σαντορίνη επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Αττικής Νίκος Χαρδαλιάς, δηλώνοντας την ισχυρή βούληση του Περιφερειακού Συμβουλίου να συνδράμει στην έμπρακτη ανακούφιση των κατοίκων από τις συνέπειες της έντονης σεισμικής δραστηριότητας. Ο Περιφερειάρχης επισκέφθηκε το κινητό κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής «Όλυμπος».
«Η Περιφέρεια Αττικής παραμένει στο πλευρό του Δήμου και της προσπάθειας που κάνει και σε συνεργασία και με τα συναρμόδια υπουργεία και με την Περιφέρεια Νοτιου Αιγαίου προσπαθεί να είναι χρήσιμη στην προσπάθεια που γίνεται» δήλωσε.
Πηγή:ertnews.gr