Διπλωματικές κινήσεις για απεμπλοκή από την ένταση νότια της Κάσου και της Καρπάθου
Διπλωματικές προσπάθειες, για την αποκλιμάκωση της κατάστασης νότια της Κάσου και της Καρπάθου, μετά την αντίδραση της Τουρκίας στις έρευνες ιταλικού σκάφους, στο πλαίσιο του σχεδίου για την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Στο σημείο βρίσκονται πέντε πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και δύο ελληνικά, ενώ οι έρευνες πραγματοποιούνται εντός ελληνικών χωρικών υδάτων. Εξαίρεση μια περιοχή, εξήμισι ναυτικά μίλια από τις ελληνικές ακτές, που εμπίπτει ωστόσο στην ελληνική ΑΟΖ, όπως αυτή οριοθετήθηκε με την Ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία.
Η Τουρκία έχει αντιδράσει με NAVTEX, υποστηρίζει ότι το σημείο αυτό των ερευνών αφορά τουρκική υφαλοκρηπίδα και επικαλείται το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.
Τα όσα συμβαίνουν ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου με την προσπάθεια της Τουρκίας να στρατιωτικοποιήσει το επεισόδιο με την αποστολή τουρκικών πολεμικών πλοίων που παρακολουθούν από απόσταση τις κινήσεις του Ievoli Relume προκάλεσαν φυσικά την ελληνική αντίδραση με την αποστολή φρεγάτας και κανονιοφόρου και ενός ταχύπλοου περιπολικού του Λιμενικού στην περιοχή ενώ μια άλλη φρεγατα είναι σε επιφυλακή σε νησί της Δωδεκανήσου προκειμένου να σπεύσει στην περιοχή εάν απαιτηθεί.
Αυτή η συγκέντρωση ναυτικών δυνάμεων που βρίσκονται απέναντι έχει σημάνει συναγερμό καθώς εάν δεν υπάρξει συνεννόηση απεμπλοκής δημιουργείται μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή.