Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Μάρπησσας: Σημαντική δράση για τα Δικαιώματα του Παιδιού
Στις 25 & 26 Νοεμβρίου είχαμε τη χαρά να υποδεχτούμε στο σχολείο μας, το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου Μάρπησσας, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Δικαιωμάτων του Παιδιού (20 Νοεμβρίου), την ομάδα της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης από το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού (https://ddp.gr), που για πρώτη φορά επισκέφτηκε το νησί μας.
Εμείς θέλοντας να δώσουμε πολλαπλά ερεθίσματα στα παιδιά μας αλλά και έμφαση στη σημαντικότητα διεκδίκησης των δικαιωμάτων του κάθε ανθρώπου, ενήλικα και παιδιού, ήρθαμε σε επικοινωνία μαζί τους, και εκείνοι αγκάλιασαν την προσπάθεια μας και μας έκαναν την τιμή να έρθουν στον τόπο μας, αποδεχόμενοι την πρόσκλησή μας. Έτσι τέσσερις παιδαγωγοί ταξίδεψαν από την Αθήνα, βρέθηκαν για δυο μέρες στα μέρη μας, και τα παιδιά μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να συζητήσουν τα δικαιώματά τους, να εκφραστούν δημιουργικά, και παρέα με τους εκπαιδευτικούς τους να συμμετάσχουν ενεργά στα τόσο ενδιαφέροντα εργαστήρια της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης.
Ο Σύλλογος μας εκτύπωσε για όλα τα παιδιά τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, την οποία πήραν στο σπίτι, να την εξερευνήσουν και να συζητήσουν με τις οικογένειες τους. Επίσης σε κάθε τμήμα εκτυπώθηκαν και αφίσες, ώστε να θυμίζουν στο μέλλον τη Δράση και τα όσα μοιράστηκαν. Έχοντας ήδη συζητήσει με τους εκπαιδευτικούς μας, έχοντας ήδη λάβει θετικά μηνύματα, έχοντας μιλήσει με πολλά παιδιά και γονείς, νιώθουμε ότι το αντίκτυπο μιας τέτοιας δράσης είναι σημαντικό σε πολλαπλά επίπεδα αλλά και θα διατηρηθεί σε βάθος χρόνου και δεν μπορούμε παρά να είμαστε χαρούμενοι που μια τέτοια προσπάθεια ολοκληρώθηκε ποιοτικά και με επιτυχία!
Για να έχουμε βέβαια αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους συνέβαλαν και στήριξαν την ιδέα από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή της. Αυτοί λοιπόν, χωρίς σειρά σημαντικότητας αφού όλοι και όλα είναι σημαντικά, είναι:
- οι φανταστικοί, γεμάτοι πάθος για τη δουλειά τους, παιδαγωγοί του Δικτύου, η Άλκηστις Κατσανεβάκη, η Ελένη Τσεκουρλούκη, η Λιζέτα Ζάρκο και ο ξεχωριστός Θανάσης Κοτσοβός που με τον επιπλέον καίριο ρόλο του συντονιστή της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης πίστεψε στην ιδέα μας από την πρώτη στιγμή και με την ευγένεια και τον επαγγελματισμό του μας βοήθησε να την κάνουμε πραγματικότητα!
- Ο Δ/ντης και οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας που στηρίζουν κάθε πρωτοβουλία και μαζί πορευόμαστε σε όλα τα θέματα που απασχολούν τη σχολική μας κοινότητα!
- η Blue Star ferries που κάλυψε τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, από και προς Αθήνα, της ομάδας της Πλανόδιας Βιβλιοθήκης
- το συγκρότημα Aspries Suites που εξασφάλισε τη διαμονή των παιδαγωγών του Δικτύου στο φιλόξενο χώρο του
- το ξενοδοχείο Golden Beach Hotel που πρόσφερε γενναιόδωρα ένα σεβαστό χρηματικό ποσό για υποστήριξη τoυ Συλλόγου μας με αφορμή τη συγκεκριμένη δράση
- το μεζεδοπωλείο Καλλιτεχνικό Καφενείο στον Πρόδρομο, η ταβέρνα Τσιτσάνης στον Πρόδρομο και η καφετέρια-snack bar Coffee time στο Λογαρά που υποδέχτηκαν τους παιδαγωγούς στους χώρους τους και προσέφεραν τα γεύματά τους
- η οικογενειακή ταβέρνα o Βερβέρας στα Μάρμαρα και το παραδοσιακό ψητοπωλείο Μύλος στη Μάρπησσα που προσέφεραν τα βραδινά τους
- το πρατήριο φούρνου Ιστορίες Γεύσεων στη Μάρπησσα που προσέφερε τους πρωινούς καφέδες τους με νόστιμα συνοδευτικά
- το Keros που ετοίμασε γευστικά αναμνηστικά με τοπικά προϊόντα της Πάρου
- το Colorbox για τη συνεργασία κατά την εκτύπωση της Διεθνούς Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού για όλα τα παιδιά και του υποστηρικτικού υλικού της δράσης
Τέλος θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Εύη Κουτσοσπύρου, που με περίσσεια όρεξη συμμετείχε στις διαδικασίες μας, έφερε την ιδέα αλλά και έκανε όλο το συντονισμό για την υλοποίηση της δράσης. Ευελπιστούμε έτσι να λειτουργούμε στο μέλλον και όλο και περισσότερα από τα μέλη μας να συμμετέχουν στις προσκλήσεις μας για ανοιχτές συμμετοχικές ομάδες εργασίες, ώστε να μπορούμε όλοι μαζί να οργανώνουμε δράσεις με αγάπη και πάντα για όφελος των παιδιών μας!
Καλοδεχούμενες όλες οι ιδέες και η υποστήριξη με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας! Μακάρι λοιπόν όλα τα παιδιά του κόσμου να ζουν και να μεγαλώνουν σε έναν ασφαλή κόσμο με χαμόγελα! ...και εμείς να μην ξεχνάμε ότι όλα τα παιδιά του κόσμου είναι παιδιά μας!
Ποιο είναι το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού- η Πλανόδια Βιβλιοθήκη στην Πάρο
Το «Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού» είναι μη κερδοσκοπικό σωματείο που έχει ως στόχο την προάσπιση των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως αυτά ορίζονται στη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού του ΟΗΕ (1989). Τα μέλη του Δικτύου αποτελούμε ένα δίκτυο αλληλεγγύης, που χρησιμοποιεί τη δύναμη της γνώσης και του πολιτισμού για να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των παιδιών και να τους προσφέρει τη χαρά και τη δημιουργικότητα της ομαδικής προσπάθειας και πρωτοβουλίας. Η «Πλανόδια Βιβλιοθήκη» είναι ένα καινοτόμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δικτύου που λειτουργεί από το 2014. Πρόκειται για μια εφήμερη κινητή βιβλιοθήκη που στήνεται σε πλατείες, σχολεία, δομές φιλοξενίας και όπου αλλού υπάρχουν παιδιά, φέρνοντάς τους εκεί τον συναρπαστικό κόσμο των βιβλίων. Σκοπός της είναι να καλλιεργήσει στα παιδιά την αγάπη για το βιβλίο και την ανάγνωση, να αναδείξει με παιγνιώδη τρόπο διακειμενικές προσεγγίσεις θεμάτων που τα ενδιαφέρουν, αλλά και να τα ευαισθητοποιήσει σε θέματα που άπτονται των Δικαιωμάτων του Παιδιού. Τα παιδιά, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί έρχονται πιο κοντά στα βιβλία, τους συγγραφείς και τις ιστορίες τους, γνωρίζοντας συνάμα με δημιουργικό και ευχάριστο τρόπο τα Δικαιώματά τους. Η Πλανόδια Βιβλιοθήκη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα ταξιδέψει μέχρι την Πάρο και το Δημοτικό Σχολείο Αρχιλόχου - Μάρπησσας. Θα βρεθεί δίπλα στα παιδιά του νησιού στις 25 και 26 Νοεμβρίου, δίνοντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια, να μάθουν τα δικαιώματά τους καθώς και πώς να τα διεκδικούν. Μέσα από τα βιβλία, τα παιδιά θα διαβάσουν και θα ακούσουν ιστορίες άλλων παιδιών από όλο τον κόσμο. Θα παίξουν παιχνίδια και θα λάβουν μέρος σε ποικίλες δημιουργικές δραστηριότητες, που σκοπό έχουν να τα ψυχαγωγήσουν, διαπαιδαγωγήσουν αλλά και να τα ευαισθητοποιήσουν στο θέμα των δικαιωμάτων τους.
“Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας” λοιπόν!