Bράζει η Γερμανία μετά την φονική επίθεση στο Μαγδεμβούργο - Άγνωστα τα κίνητρα του Σαουδάραβα
Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα του 50χρονου Σαουδάραβα, που αιματοκύλισε τη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι βρισκόταν υπό την επήρεια ναρκωτικής ουσίας. Ο 50χρονος ήταν στη Γερμανία από το 2006 και εργαζόταν ως ψυχίατρος. Είχε αποκηρύξει το Ισλάμ και φέρεται υποστηρικτής του ακροδεξιού ΑfD. Αναπάντητο είναι το ερώτημα, πώς πέρασε τα μέτρα ασφαλείας με το νοικιασμένο τζιπ και διέσχισε πάνω από 300 μέτρα μέσα στη γεμάτη κόσμο αγορά, σκοτώνοντας 5 ανθρώπους και τραυματίζοντας 200.
Eπιμνημόσυνη δέηση πραγματοποιήθηκε χθες στον καθεδρικό ναό του Μαγδεμβούργου για τα θύματα της επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Στην τελετή παρέστησαν οικογένειες των θυμάτων, εργαζόμενοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, μεταξύ των οποίων και ο Γερμανός καγκελάριος.
Καθώς η τελετή γινόταν στο εσωτερικό, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από τον καθεδρικό ναό για να πραγματοποιήσουν αγρυπνία, καταθέτοντας λουλούδια και κεριά ως φόρο τιμής στα θύματα.
Διαδηλωτές συνέρρευσαν επίσης έξω από τον καθεδρικό ναό, με ορισμένους να κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Το αίμα είναι στα χέρια σας!».
Διαδηλώσεις ακροδεξιών στο Μαγδεμβούργο μετά τη φονική επίθεση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τη φονική επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου πραγματοποίησαν ακροδεξιές ομάδες.
«Όσοι δεν αγαπούν τη Γερμανία πρέπει να φύγουν από τη Γερμανία» φώναζαν οι διαδηλωτές. «Είμαστε ο λαός», «Βαρεθήκαμε» ή «Δε θέλουμε γουρούνια αιτούντες άσυλο», ήταν μερικά ακόμα από τα συνθήματα που ακούγονταν.
Το κατηγορητήριο
Γερμανός εισαγγελέας γνωστοποίησε ότι ο 50χρονος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας πέντε ατόμων και της απόπειρας ανθρωποκτονίας σε βάρος ακόμη 205. Παράλληλα, όπως ανέφερε ο ανώτερος εισαγγελέας Χορστ Βάλτερ Νόπενς αντιμετωπίζει κατηγορίες για πρόκληση επικίνδυνης σωματικής βλάβης.
Υπενθυμίζεται οτι μέχρι στιγμής, ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο αιματηρό περιστατικό ανέρχεται σε πέντε – μεταξύ των οποίων κι ένας εννιάχρονος – ενώ 200 άτομα έχουν τραυματιστεί.
Γνωστός στις αρχές ο δράστης – Από το 2013 απειλούσε για εγκληματικές πράξεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπό την επήρεια ναρκωτικής ουσίας βρισκόταν ο Ταλέμπ Α., ο φερόμενος ως δράστης. Η εφημερίδα BILD αναφέρει ότι το προκαταρκτικό τεστ ήταν θετικό, αλλά λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές μόνο έπειτα από την ενδελεχή εξέταση από τους ειδικούς.
Ο 50χρονος Σαουδάραβας είναι ψυχίατρος και εργαζόταν σε κλινική του Μπέρνμπουργκ, περίπου 50 χιλιόμετρα νοτίως του Μαγδεμβούργου. Το τελευταίο διάστημα ωστόσο, αναφέρει το περιοδικό Der Spiegel, απουσίαζε πολύ συχνά από την εργασία του, επικαλούμενος ασθένεια.
Το περιοδικό αναφέρει επίσης ότι η Σαουδική Αραβία είχε ενημερώσει τρεις φορές τις γερμανικές υπηρεσίες για τον Ταλέμπ Α.
Ο 50χρονος είχε απασχολήσει και κατά το παρελθόν τις αρχές, καθώς είχε καταδικαστεί σε πρόστιμο έναντι 90 ημερών φυλάκισης για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις».
Σύμφωνα με γερμανικά ΜΜΕ (Der Spiegel, BILD), ο Ταλέμπ Α. απασχόλησε για πρώτη φορά τις αρχές τον Σεπτέμβριο του 2013, όταν του επιβλήθηκε πρόστιμο συνολικής αξίας 900 ευρώ για «διατάραξη της δημόσιας ειρήνης μέσω απειλών για εγκληματικές πράξεις». Το ποσό των 10 ημερών/ημέρα υποδηλώνει ότι ο Σαουδάραβας ζούσε τότε με προνοιακό επίδομα.
Η εφημερίδα BILD αποκαλύπτει επίσης ότι ο φερόμενος ως δράστης επρόκειτο να εμφανιζόταν την περασμένη Πέμπτη στο δικαστήριο, για υπόθεση η οποία αφορούσε «κατάχρηση κλήσεων έκτακτης ανάγκης». Ενδεικτικά, τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους εμφανίστηκε σε αστυνομικό τμήμα για να υποβάλει καταγγελία και ενώ βρισκόταν στο αστυνομικό τμήμα τηλεφώνησε στον αριθμό έκτακτης ανάγκης της πυροσβεστικής και, όπως έγινε γνωστό, βρισκόταν σε σύγχυση.
Ο 50χρονος ψυχίατρος γεννήθηκε στο Χουφούφ της Σαουδικής Αραβίας το 1974 και το 2006 έφθασε στην Γερμανία ζητώντας άσυλο, καθώς είχε αποκηρύξει το ισλάμ και φοβόταν για την ζωή του. Από το 2016 απολαμβάνει καθεστώς πολιτικού πρόσγυγα.
Ο Ταλέμπ Α. ήταν γνωστός στην κοινότητα των αυτοεξόριστων Σαουδαράβων και ενεργούσε μάλιστα ως «σημείο επαφής» των συμπατριωτών του αιτούντων άσυλο στην Γερμανία, ιδίως των γυναικών.
Ενδεικτικά, σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει το 2019 στην Frankfurter Rundschau, δήλωνε ότι γυναίκες από την πατρίδα του στρέφονται σε εκείνον ζητώντας προστασία, κυρίως επειδή «είχαν βιαστεί από τον σύζυγο-κηδεμόνα τους» και υποστήριζε ότι το γερμανικό σύστημα ασύλου αποτελούσε «δρόμο προς την ελευθερία» για αυτές.
Το τελευταίο διάστημα ωστόσο ο 50χρονος φαίνεται ότι είχε απομακρυνθεί από αυτές τις απόψεις και κατηγορούσε την Γερμανία ότι επιδιώκει τον εξισλαμισμό της Ευρώπης.
«Η Γερμανία πρέπει να προστατεύσει τα σύνορά της από την παράνομη μετανάστευση. Έχει καταστεί σαφές ότι η πολιτική ανοιχτών συνόρων ήταν ένα σχέδιο της Άγκελα Μέρκελ, προκειμένου να εξισλαμίσει την Ευρώπη», έγραφε συχνά στην πλατφόρμα «Χ» και εξέφραζε ευθέως την συμπάθειά του για την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD): «Ποιος άλλος πολεμά το ισλάμ στην Γερμανία;», έγραφε σε αναρτήσεις του. Πριν από τρία χρόνια είχε μάλιστα απευθυνθεί στην AfD εισηγούμενος την ίδρυση ακαδημίας για πρώην μουσουλμάνους.
Σε άλλο βίντεο που ανήρτησε σε αμερικανικό αντι-ισλαμικό ιστολόγιο, ο Ταλέμπ Α. φαίνεται να υιοθετεί θεωρείς συνωμοσίας περί «μυστικής επιχείρησης» του γερμανικού κράτους «να κυνηγήσει και να εξουδετερώσει» Σαουδάραβες πρώην μουσουλμάνους σε όλον τον κόσμο, «ενώ σύροι τζιχαντιστές λαμβάνουν άσυλο στην χώρα».
Από τις αναρτήσεις και τα σχόλιά του φαίνεται ότι ήταν επικριτής της μεταναστευτικής πολιτικής του Τζο Μπάιντεν στις ΗΠΑ και θαυμαστής του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Ίλον Μασκ.
Σύμφωνα με την BILD, λίγη ώρα πριν ο Ταλέμπ Α. νοικιάσει την μαύρη BMW X-5 και την οδηγήσει στην χριστουγεννιάτικη αγορά, είχε αναρτήσει βίντεο, στο οποίο ο ίδιος συστηνόταν ως «Ταλέμπ Α. ψυχίατρος που εργάζεται στην Γερμανία» και σε έναν χαοτικό μονόλογο υποστήριζε μεταξύ άλλων ότι στην Γερμανία οι επικριτές του Ισλάμ διώκονται «ενεργά και με εγκληματικό τρόπο».