Νόμος του κράτους έγινε το νομοσχέδιο που περιέχει διατάξεις για τα μη κρατικά πανεπιστήμια και την ενίσχυση των δημόσιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Αναλυτικά, το νομοσχέδιο υπερψήφισαν 159 βουλευτές, «όχι» ψήφισαν 129 βουλευτές και «παρών» 11 βουλευτές. Συνολικά ψήφισαν 299 βουλευτές.

Παρόλο που η διαδικασία έγινε ηλεκτρονικά και ενώ το σύνολο σχεδόν των βουλευτών είχαν ήδη ψηφίσει, η ολοκλήρωση της ψηφοφορίας καθυστέρησε, καθώς στην αίθουσα της Ολομέλειας παρέμεινε η Ζωή Κωνσταντοπούλουμε δύο μέλη της ΚΟ του κόμματός της.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας και οι βουλευτίνες Τζώρτζια Κεφαλά και Ελένη Καραγεωργοπούλου διάβαζαν μία προς μία τις 205 διατάξεις του σχεδίου νόμου προκειμένου να αποφασίσουν τι θα ψηφίσουν.

Η ψηφοφορία ξεκίνησε λίγο πριν τις 21.30 και η ψήφιση του νομοσχεδίου ολοκληρώθηκε στις 11.15 το βράδυ. Αμέσως μετά ξεκίνησε η διαδικασία της καταμέτρησης για τα 205 άρθρα του νομοσχεδίου στο πλαίσιο της οποίας είχαν αποσταλεί στο προεδρείο 70 επιστολικές ψήφοι.

Η συζήτηση για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων κινήθηκε σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση τόσο στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη αλλά και τον Σωκράτη Φάμελλο τοποθετώντας το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της στασιμότητας, της στείρας αδράνειας και της άρνησης.

Βίντεο από την ομιλία και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για τις αλλεπάλληλες «πιρουέτες» στο θέμα των πανεπιστημίων που «ζάλισαν» ακόμα και τους δικούς του βουλευτές ενώ υπενθύμισε πως ο κ. Ανδρουλάκης από το «δεν θα σταθεί εμπόδιο για την ψήφιση του νομοσχεδίου» σύρθηκε τελικά στο «όχι σε όλα». Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δεσμευτεί πως θα στηρίξει την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και να αποφύγει αντίστοιχες κυβιστήσεις όταν το θέμα έρθει για συζήτηση στη Βουλή.

Βίντεο με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη:

Απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, ο πρωθυπουργός μίλησε για υποκρισία. «Έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες… Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε »όχι, να μην γίνει αυτό». Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά. Πώς εξηγείτε αυτή τη βασική αντίφαση;».

Βίντεο με όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος στη Βουλή:

Στο στόχαστρο του κ. Μητσοτάκη μπήκε και ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τον οποίο κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη για τις αναφορές του που συνέδεσαν φοιτήτριες με suggar daddies.

Δείτε βίντεο με την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα:

Το σκανδιναβικό σταυρόλεξο, η μηχανή του χρόνου και ο Μπέντζαμιν Μπάτον

Τα αιχμηρότερα βέλη του πρωθυπουργού κατευθύνθηκαν προς το ΠΑΣΟΚ καθώς το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι η άρνηση της Χαριλάου Τρικούπη να στηρίξει το νομοσχέδιο μετατρέπει το κόμμα σε «πράσινο ΣΥΡΙΖΑ» και όχι δύναμη του εκσυγχρονιστικού κέντρου.

Στρέφοντας την κριτική προς τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για αναγκαστική υποκρισία από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη καθώς η ηγεσία του κόμματος τον οδηγεί σε αντιφάσεις. «Έχετε έναν πρόεδρο ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Σπούδασε σε ένα πανεπιστήμιο σπουδαίο, αμερικανικό, με υποτροφία. Και αυτή την υποτροφία το πανεπιστήμιο είχε τη δυνατότητα να του τη δώσει ακριβώς επειδή το πανεπιστήμιο, το μη κρατικό πανεπιστήμιο, το αμερικανικό, δεν μοιράζει μερίσματα και έχει τη δυνατότητα να δημιουργεί υπεραξία χτίζοντας καταπιστεύματα τα οποία διευκολύνουν τα πανεπιστήμια αυτά να δίνουν υποτροφίες» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Και πρόσθεσε: «Αυτό είναι το μοντέλο των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών αμερικανικών πανεπιστημίων. Σε αυτό σπούδασε ο κ. Κασσελάκης. Ο κ. Κασσελάκης, λοιπόν, ο οποίος σπούδασε σε ένα τέτοιο πανεπιστήμιο, αν ερχόταν το University of Pennsylvania να φτιάξει παράρτημα στην Ελλάδα, θα έλεγε »όχι, να μην γίνει αυτό». Σε αυτό το οποίο σπούδασε ο ίδιος. Μα πόση υποκρισία πια; Καλά να τα λέει ο κ. Τσίπρας που σπούδασε στο Μετσόβιο, αλλά να τα λέει και ο κ. Κασσελάκης; Νισάφι πια, αρκετά.

Επεισόδια στο Σύνταγμα

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν λίγο πριν τις 14:00 το μεσημέρι πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή.

Αργότερα, λίγο μετά τις 14:30, ένταση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Σταδίου και Εδουάρδου Λω όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ εναντίον διμοιρίας των ΜΑΤ, που απάντησε με χρήση χημικών.

Επιπλέον, λίγο πριν τις 16:00, επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από το μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, ομάδα ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ σε αστυνομικές δυνάμεις που με τους αστυνομικούς να προχωρούν σε χρήση χημικών.

Στη συνέχεια η ένταση μεταφέρθηκε στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος όπου ομάδα ΔΙΑΣ δέχθηκε επίθεση με πέτρες από αγνώστους στην οδό Ερμού, ενώ κουκουλοφόροι έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων στην συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων, προκαλώντας παράλληλα υλικές ζημίες σε καταστήματα.

Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων 9 φοιτητές τραυματίστηκαν και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο «Γ.Γεννηματάς». Εκεί υποβλήθηκαν σε ακτινολογικό έλεγχο, καθώς φέρουν τραύματα στο κεφάλι και τα χέρια. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η κατάσταση της υγείας τους δεν εμπνέει ανησυχία.

Πιερρακάκης-Βορίδης: Απάντησαν με την φωτογραφία των φλεγόμενων αστυνομικών από μολότοφ

Με την επίδειξη της φωτογραφίας που απεικονίζει αστυνομικούς στον ‘Αγνωστο Στρατιώτη να τυλίγονται στις φλόγες από ρίψη μολότωφ εναντίον τους, απάντησαν τόσο ο Κυριάκος Πιερρακάκης όσο και ο Μάκης Βορίδης στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, οι οποίοι μίλησαν στην Ολομέλεια για «απρόκλητη και αναιτιολόγητη» επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές.

6143180

«Αυτό, όλοι εδώ, στο πλαίσιο της δημοκρατικής νομιμότητας οφείλουμε να το καταδικάσουμε» είπε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ενώ και ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης – μετά τον κύκλο των παρεμβάσεων των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων για το θέμα των επεισοδίων στο Σύνταγμα – διερωτήθηκε πως υιοθετούν ισχυρισμούς περί «απρόκλητης επίθεσης» χωρίς να έχουν δει αυτές τις φωτογραφίες, που δείχνουν ξεκάθαρα τους αστυνομικούς να γίνονται παρανάλωμα του πυρός από μολότωφ που έριξαν εναντίον τους. «Σε αυτό το δημοκρατικό δικαίωμα του συνέρχεσθαι, που όλοι επικαλείστε και η κυβέρνηση σέβεται απολύτως, συμπεριλαμβάνεται και η ρίψη μολότωφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων; Και μετά από αυτά πιστεύετε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις που προσπαθούν να διατηρήσουν την ευταξία πράττουν κακώς;» είπε ο κ. Βορίδης. Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση σέβεται απολύτως το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και μάλιστα φροντίζει αυτό να ασκείται με τον προσήκοντα τρόπο κάτι που έχει αποδειχτεί σε σειρά συγκεντρώσεων διαφόρων κοινωνικών ομάδων.

Προηγουμένως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, έθεσε στην Ολομέλεια το θέμα λέγοντας: «Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση της ΝΔ για την απρόκλητη οργανωμένη και προσχεδιασμένη επίθεση απέναντι στο μεγαλειώδες κίνημα το οποίο συντελείται. Έχετε πνίξει όλο το Σύνταγμα με χημικά. Αν νομίζετε ότι με αυτό τον τρόπο θα αντιμετωπίσετε την οργή και την μαχητικότητα των φοιτητών είστε γελασμένοι. Ότι και να κάνετε το συλλαλητήριο δεν θα το χτυπήσετε. Θα συνεχιστεί παρά τα μέτρα καταστολής και βίας τα οποία παίρνετε».