Το πρώτο βήμα για μία κοινή στρατηγική μεταξύ των νησιωτικών Περιφερειών της χώρας αποτέλεσε η ημερίδα με τίτλο: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στις Περιφέρειες Ιονίων Νήσων, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου: Προκλήσεις & Ευκαιρίες», που πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 1η Νοεμβρίου 2024, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα.

Η ημερίδα ένωσε για πρώτη φορά τρεις νησιωτικές Περιφέρειες (Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου), με στόχο την ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών τους και της αναγκαιότητας συνεργασίας απέναντι στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής.

Όπως υπογραμμίστηκε στην ημερίδα, η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη περιλαμβάνει τρεις διαστάσεις, την κοινωνική, την περιβαλλοντική και την οικονομική. Αυτές ακριβώς οι τρεις διαστάσεις αποτελούν τη μεγάλη πρόκληση για τις τρεις Περιφέρειες με την έντονη νησιωτικότητα και κύρια οικονομική δραστηριότητά τους τον τουρισμό.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι Περιφερειάρχες των τριών Περιφερειών, Γιάννης Τρεπεκλής (Περιφέρεια Ιονίων Νήσων), Γιώργος Χατζημάρκος (Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου) και Κωνσταντίνος Μουτζούρης (Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου), ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, ο π. Ευρωπαίος Επίτροπος και Υπουργός, Βουλευτής, Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, ο Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, ο Δήμαρχος Βόρειας Κέρκυρας, Γιώργος Μαχειμάρης, ο Δήμαρχος Νότιας Κέρκυρας, Βασίλης Χειμαριώτης, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Ξενοφών Βεργίνης, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος, εκπρόσωποι και των δύο βαθμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οργανισμών, παραγωγικών και τουριστικών φορέων.

«Θα μας βλέπετε συχνά μαζί, τους Περιφερειάρχες νησιωτικών περιφερειών», διεμήνυσε ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος. «Με τη συνάντησή μας αυτή, κάνουμε την απαρχή μιας διαπεριφερειακής στρατηγικής και συνεργασίας, με στόχο την ανάδειξη της νησιωτικότητας σε πλεονέκτημα. Και συγκεκριμένα, σε χώρο ίσων ευκαιριών, σε χώρο κατανομής των πόρων με βάση και το μέγεθος της οικονομίας που υπηρετούν τα νησιά, πέρα από το αμιγώς πληθυσμιακό κριτήριο αλλά και σε πεδίο πολιτικής στη βάση επιστημονικών δεδομένων και όχι ιδεοληψιών. Το πιστεύω ακράδαντα και το υπηρετώ στην αυτοδιοικητική μου πορεία: Η νησιωτικότητα είναι ευλογία. Είναι χάρισμα. Και η βιωσιμότητα μια εξαιρετική ευκαιρία αλλά και ένα ηθικό χρέος όλων μας απέναντι στις επόμενες γενιές» υπογράμμισε από το βήμα προλογίζοντας τις εργασίες της ημερίδας.

Ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Γιάννης Τρεπεκλής, τόνισε και αυτός από την πλευρά του τις εξαιρετικές δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης και στις τρεις νησιωτικές Περιφέρειες, τα κοινά στοιχεία που τις ενώνουν, αλλά και την αναγκαιότητα για στενή συνεργασία και μια κοινή στρατηγική για όλους τους τομείς, καθώς ενωμένες οι τρεις νησιωτικές Περιφέρειες της χώρας αποκτούν μεγαλύτερη διαπραγματευτική ισχύ διεκδικώντας καλύτερες πολιτικές για τα νησιά και ενισχύοντας τη θέση τους απέναντι στις κοινές προκλήσεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, υπερθεμάτισε στον χαιρετισμό του τη σπουδαιότητα μιας κοινής πολιτικής των Περιφερειών, οι οποίες αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα λόγω νησιωτικότητας και - παρά τις διαφορές τους - έχουν αρκετά κοινά στοιχεία.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Υφυπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης, Βασιλική Κουτσούκου, οι Δήμαρχοι Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Βόρειας και Νότιας Κέρκυρας, Στέφανος Πενηντάρχου Πουλημένος, Γιώργος Μαχειμάρης και Βασίλης Χειμαριώτης, αντίστοιχα, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Ξενοφών Βεργίνης και ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ανδρέας Φλώρος. Βιντεοσκοπημένο μήνυμα-χαιρετισμό απέστειλε η Υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Ακολούθησε η ομιλία του π. Ευρωπαίου Επιτρόπου και Υπουργού, Δημήτρη Αβραμόπουλου, με θέμα: «Οι Περιφέρειες σημαντικός εταίρος της Πολιτείας στην εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τον τουρισμό». Ο κ. Αβραμόπουλος εξήρε την πρωτοβουλία για μία κοινή στρατηγική των νησιωτικών Περιφερειών και μάλιστα, πρότεινε να υπογραφεί από τους τρεις Περιφερειάρχες μία Διακήρυξη, προκειμένου να δοθεί θεσμικός χαρακτήρας στη συνάντηση της Κέρκυρας.

Το πρόγραμμα στη συνέχεια περιελάμβανε τις εισηγήσεις των Χρήστου Μιχαλάκη, Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Δωδεκανήσου & Προέδρου Ομοσπονδίας Τουριστικών Γραφείων Δωδεκανήσου, με θέμα: «Οι προκλήσεις της νησιωτικής τουριστικής ανταγωνιστικότητας», του Σταύρου Μήτση, Διευθύνοντα Συμβούλου Ομίλου Mitsis, με θέμα: «Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη: Στρατηγικές και Ευκαιρίες για τον Ξενοδοχειακό κλάδο σε Ιόνιο και Αιγαίο», Χαράλαμπου Βούλγαρη, Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, με θέμα: «Στροφή στο βιώσιμο ξενοδοχείο» και Κωνσταντίνου Τσουμάνη, Διδάκτορα τουριστικής οικονομίας, με θέμα: «Ο βιώσιμος τουρισμός προϋποθέτει βιώσιμη κοινωνία».

Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν δύο στρογγυλά τραπέζια με εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα. Το πρώτο περιελάμβανε μια τεχνοκρατική συζήτηση με συντονιστή τον πολιτικό μηχανικό και πρώην Δήμαρχο, Σωτήρη Βλάχο και συμμετέχοντες τους Σπύρο Γαλιατσάτο, π. Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού & Νησιωτικής Πολιτικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, Κωνσταντίνο Δεριζιώτη, εκδότη του ομίλου ενημέρωσης «Χρήμα & Τουρισμός», Σπύρο Ρόκα, Πρόεδρο του Ομίλου «Rokas Hotels», Αντιπρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Κέρκυρας, Στάθη Σαββίδη, Γενικό Διευθυντή «Grecotel» και Κώστα Μπιμπλή, Διευθυντή του ξενοδοχείου Angsana Corfu Resort & Spa.

Το δεύτερο στρογγυλό τραπέζι, το οποίο συντόνισε ο δημοσιογράφος, Σπύρος Ρίκος, αφορούσε τις «Κατευθύνσεις και τα Συμπεράσματα» της ημερίδας, με συμμετέχοντες τους τρεις Περιφερειάρχες, Γιάννη Τρεπεκλή (Ιονίων Νήσων), Γιώργο Χατζημάρκο (Νοτίου Αιγαίου) και Κωνσταντίνο Μουτζούρη (Βορείου Αιγαίου).

Παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες εισηγήσεις, έγιναν τεχνοκρατικές συζητήσεις και παράχθηκαν πολιτικά συμπεράσματα, τα οποία αναμένεται να αξιοποιηθούν στο προσεχές μέλλον προκειμένου να εντοπιστούν λύσεις στα κοινά προβλήματα και να αναδειχθούν καλές πρακτικές έπειτα από στοχευμένες πρωτοβουλίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των κατοίκων των νησιών και της χώρας γενικότερα.

Οι τρεις Περιφερειάρχες δεσμεύτηκαν ότι η πρώτη κοινή ημερίδα των νησιωτικών Περιφερειών της χώρας, η οποία έλαβε χώρα στην Κέρκυρα, θ’ αποτελέσει την απαρχή για μία σειρά κοινών πρωτοβουλιών, συναντήσεων εργασίας και διοργανώσεων, στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής ανάπτυξης, η οποία θα κινείται σε τρεις άξονες, τον Τουρισμό, τον Πολιτισμό και τη Γαστρονομία.