Αυτά είναι τα παραδοσιακά σκαλτσούνια της Πάρου δια χειρός της παριανής Αργυρούς Μπαρμπαρίγου
Τα σκαλτσούνια, είναι μία παραδοσιακή χριστουγεννιάτικη συνταγή από την Πάρο. Τα παριανά σκαλτσούνια πρέπει να τα δοκιμάσετε. Τραγανό φύλλο, μυρωδάτη γέμιση με καρύδια, μέλι και μπαχαρικά. Αυτά είναι τα παραδοσιακά σκαλτσούνια της Πάρου που θα βρείτε σε κάθε παριανό σπίτι.
Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Στην Πάρο τη παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, τα παιδιά ψάλλουν τα κάλαντα αμέσως μετά τον εσπερινό και ανήμερα μετά το τέλος της λειτουργίας. Παλαιότερα κρατούσαν στα χέρια τους όσο τα έψελναν την παραδοσιακή “καράβα” που τα παιδιά έφτιαχναν με υλικά της εποχής, χαρά και αγάπη. Το καράβι συμβολίζει την καινούργια πλεύση του ανθρώπου στη ζωή, μετά τη γέννηση του Χριστού.
Αποτελούσε όμως, και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους.Την παραμονή Πρωτοχρονιάς ζύμωναν τη σχάρα – παξιμάδι – που φτιαχνόταν περίτεχνα σε σχήμα σταυρού ακουμπισμένο σε τετράγωνο πλαίσιο, στολισμένο με αμύγδαλα. Το κρεμούσαν στο εικονοστάσι μέχρι την Καθαρή Δευτέρα, όπου και το έτρωγαν.
Ένα παλιό έθιμο που δεν πραγματοποιείται πια, είναι την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς οι ντόπιοι κάτοικοι, κυρίως μεγαλύτεροι σε ηλικία άντρες και γυναίκες, δημιουργούσαν μικρές ομάδες και, έχοντας μαζί τους μουσικά όργανα – τσαμπούνα ή τουμπάκι, – πήγαιναν από σπίτι σε σπίτι και έλεγαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα.
Οι οικοδεσπότες τους υποδέχονταν με χαρά και τους πρόσφεραν παραδοσιακά γλυκά και κρασί. Το Σταυρόψωμο, ήταν καρβέλι με κορδονένιο σταυρό κι ένα καρύδι στη μέση.
Την παραμονή των Θεοφανείων, το ευλογούσε ο παπάς που άγιαζε με αγιασμό τα σπίτια της ενορίας του. Έπαιρναν και το «Άγιο φως» που έπρεπε να το κρατήσουν άσβηστο 40 ημέρες. Οι νοικοκυρές έριχναν στη «σίγκλα» τον οβολό τους και ειδικά στην Μάρπησσα και πρότειναν στον ιερέα να καθίσει στον καναπέ να τον κεράσουν νηστίσιμα καλούδια.
Σκαλτσούνια από την Πάρο
Προετοιμασία 1 ώρα 30 λεπτά
Υλικά
- Υλικά για τη γέμιση
- 700 γρ καρυδόψιχα χοντροκομμένη
- 1 φλυτζ μέλι θυμαρίσιο
- 1/2 φλυτζ σουσάμι καβουρδισμένο
- 1 πορτοκάλι ξύσμα και χυμό
- 4 κουτ.σούπ. ζάχαρη
- 1 κουτ.σούπ κανέλα κοφτή
- 1 κουτ.γλ. γαρύφαλλο κοφτή
- Υλικά για το φύλλο
- 1/3 φλυτζ. ηλιέλαιο
- 2 πορτοκάλια χυμό
- 1/4 φλυτζ. κονιάκ
- 1 κουτ.σούπ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 φλυτζ νερό χλιαρό
- αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αχνη για το πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Για τη γέμιση
- Βάζουμε σε κατσαρόλα το μέλι, το χυμό και τη ζάχαρη, να ζεσταθούν απλά και να λιώσουν. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα καρύδια, το σουσάμι και τα μπαχαρικά.Ανακατεύουμε καλά, να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αφήνουμε να κρυώσει καλά η γέμιση.
- Για το φύλλο
- Ανακατεύουμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά για το φύλλο,και φτιάχνουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Σκεπάζουμε τη ζύμη και την ξεκουράζουμε για 15-20’.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης και ανοίγουμε σε πολύ λεπτό φύλλο. Αλευρώνουμε το φύλλο όποτε είναι αναγκαίο.Κόβουμε με ποτήρι ή με κουπάτ, δίσκους με διάμετρο 6-8 εκατοστά.
- Βρέχουμε περιμετρικά το φύλλο. Ακουμπάμε ένα κουταλάκι γέμιση, κλείνουμε σε μισοφέγγαρο. Πατάμε με πιρούνι τις ενώσεις να κολλήσουν.
- Αραδιάζουμε σε λαδωμένο ή στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί ταψί και ψήνουμε για περίπου 30΄ σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 C στον αέρα. Αφήνουμε 5΄ να σταθούν τα σκαλτσούνια και να κρυώσουν ελαφρά. Τα πασπαλίζουμε με μπόλικη άχνη.
Πηγή: www.otoposmas.gr