Αποκαλυπτικός ο αρχαιολόγος που δέχθηκε επίθεση: Ποια Μύκονος; Η Πάρος την έχει ξεπεράσει!
«Δεν θα ζητήσω μετάθεση για να πάω κάπου αλλού και να έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Θέλω να παραμείνω στην εφορεία μου αλλά θέλω να κατεβαίνω στη Μύκονο και να μπορώ να κάνω με ασφάλεια τη δουλειά μου. Θέλω να μη φοβάμαι ούτε εγώ ούτε η οικογένειά μου».
Ο αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, Μανώλης Ψαρρός, εντοπίστηκε αιμόφυρτος το βράδυ της περασμένης Τρίτης στην περιοχή του ΚΑΤ στην Κηφισιά. Ηταν χτυπημένος στο πίσω μέρος του κεφαλιού, είχε σπασμένα πλευρά και συντριπτικά κατάγματα στη μύτη και στο πρόσωπο. Διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στον «Ευαγγελισμό». Τη διερεύνηση της υπόθεσης ξυλοδαρμού του έχει αναλάβει το Τμήμα Ασφάλειας Κηφισιάς –σε αστυνομικούς του τμήματος έχει δώσει ήδη μια πρώτη κατάθεση–, με τη συνδρομή του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών. Καθώς από το χέρι του περνούν εγκρίσεις για οικοδομικές άδειες ξενοδοχείων, κέντρων διασκέδασης, καταγραφές παραβάσεων και αυθαιρεσιών, αρκετοί μέσα στην αρχαιολογική υπηρεσία συνέδεσαν την επίθεση με τις οικοδομικές αυθαιρεσίες σε περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος που λαμβάνουν χώρα στη Μύκονο.
Ο κ. Ψαρρός μίλησε στην Καθημερινή, περιμένοντας τους γιατρούς να αξιολογήσουν την πορεία της υγείας του. Ήταν φορτισμένος αλλά και αποφασισμένος να συνεχίσει τη δουλειά του. «Είμαι στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων από το 2012. Προηγουμένως ήμουν στην Πρέβεζα και στην Ανατολική Αττική. Το 2014 που ανέλαβε προϊστάμενος της εφορείας ο Δημήτρης Αθανασούλης, χρεώθηκα τη Μύκονο και κάνω τον αρχαιολογικό έλεγχο μαζί με δύο εξαιρετικές συναδέλφους».
«Πιέσεις πάντοτε υπάρχουν»
Τον ρωτάμε πώς είναι η κατάσταση στη Μύκονο τα τελευταία χρόνια. «Με την οικοδομική δραστηριότητα που υπάρχει στο νησί, θα μπορούσε να είναι μία εφορεία από μόνο του. Αλλά πρέπει να ξέρετε βέβαια ότι, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, τη Μύκονο έχει ξεπεράσει η Πάρος, ενώ κοντά είναι και η Νάξος». Πιέσεις πάντοτε υπάρχουν ώστε να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, τονίζει ο κ. Ψαρρός. «Θα έρθουν στο γραφείο και θα μας βάλουν τις φωνές. Μέχρι εκεί. Κι εμείς έχουμε κατανόηση και όπου μπορούμε επιταχύνουμε τις διαδικασίες. Ομως αυτό που συνέβη είναι κάτι άλλο…».
Πηγαίνει κάπου το μυαλό του; Είχε στο παρελθόν λάβει κάποιο περίεργο μήνυμα; «Ποτέ στο παρελθόν δεν είχα λάβει κάποια προειδοποίηση, ένα ύποπτο μήνυμα. Δεν έχω προκαλέσει ποτέ και διατηρώ “υπηρεσιακό” προφίλ. Μου έχουν ζητήσει κάποιες φορές μεγαλομηχανικοί να βγω μαζί τους και πάντα αρνούμαι. Με αυτό που έγινε, το μυαλό μου πήγε από την πρώτη στιγμή σε τρεις υποθέσεις, σοβαρές και οι τρεις. Για μία από αυτές είμαι μάρτυρας σε μια δίκη που είναι σε εξέλιξη από το 2017-18 και πάει από τη μια αναβολή στην άλλη. Οι παραβάσεις αφορούν κατασκευή εγκαταστάσεων σε περιοχή που από το 2005, λόγω του πολεοδομικού διατάγματος της Μυκόνου, έχει κηρυχθεί αδόμητη. Εκεί λοιπόν έχουν φτιάξει ένα τεράστιο παράλιο μέτωπο από παράγκες και έχουν στήσει μπαρ πολυτελείας».
«Αυθαιρεσίες»
Η κατάσταση πλέον στη Μύκονο είναι πολύ σοβαρή, εξηγεί ο κ. Ψαρρός. «Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα παρανομιών και διακυβεύονται πάρα πολλά εκατομμύρια. Οι αυθαιρεσίες πάντοτε βρίσκονται σε αναλογία με την ανοχή της πολιτείας. Από τη στιγμή που έχεις τον νόμο 4495 που σου επιτρέπει να “τακτοποιείς” πολεοδομικές παρανομίες, κάνεις παραβάσεις γιατί ξέρεις ότι μετά μπορείς να τις “τακτοποιήσεις”. Έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας και περιπτώσεις νομιμοποίησης αυθαιρέτων που χτίστηκαν μετά το 2011. Εκεί θα έπρεπε να υπάρχουν αυστηροί έλεγχοι του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο».
Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό του αρχαιολόγου. Χθες συνεδρίασε και πήρε κάποιες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η απεργία – αποχή από συγκεκριμένα καθήκοντα που σχετίζονται με τα αιτήματα για οικοδομικές εργασίες στη Μύκονο για ένα μήνα. «Αυτή η κίνηση είναι ένας μοχλός πίεσης», σχολιάζει ο κ. Ψαρρός, λέγοντας ότι «η στήριξη από τους συναδέλφους μου είναι ουσιαστική και τους ευχαριστώ γι’ αυτό. Στο πρόσωπό μου χτυπήθηκε η αρχαιολογική υπηρεσία. Το θέμα είναι πως πρέπει να αποφασίσει η κεντρική εξουσία αν όλα αυτά θα τα κόβει από τη ρίζα ή αν θα τα ενθαρρύνει στο όνομα της ανάπτυξης. Ας πάρουν δύο διμοιρίες ΜΑΤ και ας κατέβουν στη Μύκονο. Θα δουν όλες τις τρανταχτές παραβάσεις».