10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για την "Εμπλοκή των Τοπικών Κοινοτήτων στην Πολιτιστική Κληρονομιά"
Το 10ο Διεθνές Θερινό Σχολείο για την “Εμπλοκή των Τοπικών Κοινοτήτων στην Πολιτιστική Κληρονομιά” σας καλεί στην παρουσίαση του έργου του το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, στις 19:30 στην αίθουσα Δημητρακόπουλου, στην Παροικιά της Πάρου.
Μετά από δυο εβδομάδες διδασκαλίας και συμμετοχικής έρευνας στα δρώμενα των τοπικών κοινοτήτων του νησιού, η διεθνής ομάδα από έντεκα ειδικούς του πολιτισμού που συμμετείχαν στο θερινό σχολείο θα παρουσιάσει και θα συζητήσει την πρόοδο της δουλειάς της. Συμμετέχουσες και συμμετέχοντες από την Αγγλία, το Αζερμπαϊτζάν ,τη Γαλλία, την Ελβετία,την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία διεξήγαγαν επιτόπια συμμετοχική έρευνα, εξετάζοντας από κοντά καλές πρακτικές στην ανάδειξη και τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς όπως αυτές προτείνονται από τα διάφορα εγχειρήματα που δραστηριοποιούνται στο νησί. Ταυτόχρονα, μέσω διαδικτύου, αντάλλαξαν εμπειρία με ειδικούς της πολιτιστικής κληρονομιάς από όλο τον κόσμο.
Από τους βασικούς στόχους του θερινου σχολείου, που από τη φετινή χρονιά ξεκινά για πρώτη φορά δια ζώσης στο νησί της Πάρου, είναι να αναδειχθεί μέσω της εκπαιδευτικής διαδικασίας η δράση των πολιτιστικών οργανισμών του νησιού ως παράδειγμα καλής πρακτικής που μπορεί να χρησιμεύσει στη διεθνή συζήτηση για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Το θερινό σχολείο διοργανώνεται από τον οργανισμό HERITAGE, σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πάρου και την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Αί Μνῆμαι, με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου και της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Πάρου.
Σχετικά με τον οργανισμό HERITΛGE
Ιδρύθηκε το 2008 για να δώσει τη δυνατότητα στους διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς να αναγάγουν τα πολιτιστικά αγαθά σε δυναμική πηγή μάθησης, συλλογικής ταυτότητας και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της στοχευμένης κατάρτισης. Eκπαιδεύει επαγγελματίες στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, επικεντρώνοντας στις καίριες δεξιότητες και καλές πρακτικές. Μέχρι σήμερα ο οργανισμός έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.600 διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς σε 110 χώρες.