Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Γιάννης Σπιλάνης, ειδικός σε θέματα βιώσιμου τουρισμού και ο δημοσιογράφος Γιώργος Λιάλιος συνομιλούν με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Τοπικών Φορέων

Ο Γιώργος Λιάλιος παρουσιάζει σημαντικά νέα στοιχεία στην ομιλία του με θέμα: “Υπερτουρισμός, Υπερδόμηση και Κλιματική Αλλαγή: Η περίπτωση των Κυκλάδων”.

Ο Γιάννης Σπιλάνης διευθύνει εργαστήριο με τη συμμετοχή φορέων και του κοινού, με θέμα: “Τί Πάρο έχουμε; Τί Πάρο θέλουμε;”

  • Ο Γιώργος Λιάλιος είναι διακεκριμένος δημοσιογράφος στην Καθημερινή, με ειδικές σπουδές στη Χωροταξία και δραστήρια ενασχόληση με τα θέματα των Κυκλάδων.
  • Ο Γιάννης Σπιλάνης είναι Οικονομολόγος- Περιφερειολόγος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου,  Διευθυντής του Παρατηρητηρίου Βιώσιμου Τουρισμού Αιγαίου

Κυριακή 31/3

Τουριστική Μεγέθυνση ή Βιώσιμη Ανάπτυξη;
Φέρουσα Ικανότητα σήμερα και αύριο

  • 11.30 π.μ. -1.00 μ.μ. «Τι Πάρο θέλουμε;»: Εργαστήριο. Γιάννης Σπιλάνης
  • 1.00 μ.μ. – 2.00 μ.μ. Συζήτηση
    Γιάννης Σπιλάνης, Γιώργος Λιάλιος
  • 2.00 μ.μ.- 2.30 μ.μ. Συμπεράσματα

Περιμένουμε τους κατοίκους, τους επιχειρηματίες και τους μόνιμους επισκέπτες του νησιού για να συζητήσουμε στο Κοινοτικό Μέγαρο Λευκών 11.30 π.μ. – 2.30 μ.μ.

Στόχος της συνάντησης είναι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι να καταθέσουν την άποψη τους και στα δύο θέματα χωριστά.

Το πρώτο, “Τι Πάρο έχουμε”, αναφέρεται στο αν είναι ευχαριστημένοι με τα εισοδήματα τους, με την απασχόληση τους, με τη ποιότητα ζωής που έχουν χειμώνα-καλοκαίρι και να εντοπίσουμε τι τους ενοχλεί, τι τους ευχαριστεί και γιατί. Είναι κρίσιμο να απαντηθεί με ειλικρίνεια το ερώτημα και να αποτυπωθούν οι πιθανές αντιφάσεις.

Ένα παράδειγμα: τελικά βγάζουν ικανοποιητικά εισοδήματα επιχειρηματίες και εργαζόμενοι; Οι επιχειρήσεις είναι βιώσιμες και κάτω από ποιές προϋποθέσεις; Οι τουρίστες είναι ευχαριστημένοι και γιατί; Όχι για να “στοχοποιηθούν” όσοι τις εκφράζουν, αλλά για να δούμε σε δεύτερη φάση τι θέλουμε και μπορούμε να σχεδιάσουμε στο άμεσο επόμενο διάστημα.

Το δεύτερο είναι “τι Πάρο θέλουμε”.

Με βάση τα όσα θα έχουν ακουστεί στο πρώτο γύρο της διαβούλευσης, οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα του τι θέλουν και πως το θέλουν και βέβαια πως αυτό μπορεί να γίνει ή να αποφευχθεί. Θα διερευνηθεί τι ρόλο μπορεί να έχει ο Δήμος σ’αυτό αλλά και οι υπόλοιποι ως οργανωμένες ομάδες και μεμονωμένοι πολίτες με τα διαφορετικά οράματα, συμφέροντα και επιθυμίες μας.

Αρχή της διαβούλευσης είναι η κατάθεση απόψεις από κάθε συμμετέχοντα χωρίς προσωπικές αντιπαραθέσεις και αντεγκλήσεις. Η κάθε μία και ο καθένας καλείται να πει (και να γράψει) τι τον ευχαριστεί, τι τον ενοχλεί, πως βλέπει το μέλλον του μέσα από μια σειρά επιλογές και προτεραιότητες. Ξέρετε και ξέρουμε ότι όλα δεν μπορούν να γίνουν – ειδικά σε ένα νησί- και επομένως χρειάζονται επιλογές που δεν θα είναι αντιφατικές μεταξύ τους.