Έχουν περάσει 20 χρόνια από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 και τα νησιά των Κυκλάδων, μπαίνουν ξανά στον "χάρτη" της λαμπαδηδρομίας. Συγκεκριμένα η Σαντορίνη, η Νάξος και η Πάρος συμπεριλαμβάνονται στη φετινή λαμπαδηδρομία της Ιερής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων, η οποία θα περάσει από αυτά τα τρία κυκλαδονήσια στις 19 Απριλίου 2024.

Η αφή και το ταξίδι της φλόγας, θα αρχίσει στις 16 Απριλίου 2024 από την Αρχαία Ολυμπία και θα διασχίσει για 11 ημέρες όλη την Ελλάδα, περνώντας συνολικά από 41 Δήμους. Με αυτό τον τρόπο κάθε τόπος θα προβάλλει τα σημαντικότερα μνημεία του, την ιστορία και τον πολιτισμό του, αλλά παράλληλα θα μπορέσει να αναδείξει τα τοπία που συνθέτουν την ομορφιά του κάθε τόπου.

Κ. Μπιζάς: "Με χαρά, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε, την Ιερή Φλόγα"

Ο δήμαρχος Πάρου, Κώστας Μπιζάς, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το σημαντικό γεγονός της διέλευσης της Ολυμπιακής Φλόγας από το νησί του και κάλεσε όλο τον κόσμο να συμμετέχει. Μεταξύ άλλων, είπε, πως, "με χαρά, ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε και να φιλοξενήσουμε, για λίγες ώρες, την Ιερή Φλόγα των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», στο νησί μας την Πάρο.

Έχοντας, στο νησί μας και στο Δήμο μας, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, εμπνεόμαστε από τα μηνύματα και τις αξίες που αυτή εκπέμπει, συγκινούμαστε από το συμβολισμό της και ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε το φως της, φως του πνεύματος, της ζωής και της νίκης, να φέρει την ειρήνη στους δοκιμαζόμενους λαούς και την επιτυχία και τη διάκριση στους αθλητές, που θα συμμετάσχουν στους αγώνες. Η άφιξη και η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας στην Πάρο με καταληκτικό σημείο όπου θα ανάψει και ο βωμός τον προαύλιο χώρο της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής, μας δίνει την ευκαιρία να προσευχηθούμε για ειρήνη, φιλία και συναδέλφωση των λαών, καταδίκη της κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, διαρκής αγώνας για την πρόοδο, τη νίκη, την ανάπτυξη, το άριστο. Καλώ όλους τους Παριανούς και Παριανές και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας, να παραβρεθούν στην τελετή διαδρομής, υποδοχής και αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, την Τετάρτη 19 Απριλίου 2024 από τις 15:00 έως τις 17:00."

Η πορεία της φλόγας στην Πάρο

Στις 19 Απριλίου σύμφωνα με το πρόγραμμα της Ολυμπιακής επιτροπής η φλόγα θα ταξιδέψει για Σαντορίνη, στη συνέχεια Νάξο και στις 15:00 μ.μ θα είναι στη Πάρο για περίπου 2,5 με 3 ώρες. Η Λαμπαδηδρομία θα αρχίσει από το Δημαρχείο, θα διασχίσει την παραλία με πορεία προς την είσοδο της Εκατονταπυλιανής όπου θα γίνει η τελετή ανάμματος του βωμού. Σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου της Επιτροπής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας ο Δήμος Πάρου θα έχει την δυνατότητα να επιλέξει 4 Λαμπαδηδρόμους και 4 συνοδούς ανά λαμπαδηδρόμο. Τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου, στις 14:30, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου θα γίνει κλήρωση για τους Λαμπαδηδρόμους και τους συνοδούς για όσους έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς την διαδικασία των αιτήσεων.

Η εντεταλμένη σύμβουλος Αθλητισμού και Νέας Γενιάς, Φλώρα Λουκή, ανέφερε στην ανακοίνωση του Δήμου, ότι "αυτή η μοναδική ευκαιρία θα φέρει το φως του Ολυμπισμού σε κάθε γωνιά του τόπου μας, ενώνοντας την κοινότητά μας σε ένα πνεύμα αθλητισμού και ενότητας. Η Ολυμπιακή Φλόγα φέρνει μαζί της το φως και την ενέργεια του Ολυμπισμού, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν και ενώνοντας τον κόσμο. Είναι ένα συμβολικό γεγονός που αναδεικνύει τη σπουδαιότητα της αθλητικής κληρονομιάς μας και της ολυμπιακής ιδέας."

Πως δηλώνει κάποιος συμμετοχή

Τηρώντας την Αρχή περί ισότητας των φύλων (ποσοστό 50% σε άνδρες και γυναίκες), προτεραιότητα έχουν οι Ολυμπιονίκες, οι διακριθέντες στον Αθλητισμό με σειρά προτεραιότητας διάκρισης (όπως Παγκόσμια – Ευρωπαϊκά – Πανελλήνια Πρωταθλήματα κ.ο.κ.), οι διακεκριμένοι στις Τέχνες, στα Γράμματα και στην κοινωνική προσφορά. Στις ανωτέρω ιδιότητες περιλαμβάνονται αθλητές ή άτομα που ανήκουν στις ομάδες με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΑ).

Όσοι από τους πολίτες της Πάρου ικανοποιούν τα παραπάνω κριτήρια και ενδιαφέρονται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη λαμπαδηδρομία, μπορούν να κατεβάσουν και να συμπληρώσουν, την αντίστοιχη φόρμα από το site του Δήμου Πάρου και έπειτα να την αποστείλουν ηλεκτρονικά στο email g.andreadis@paros.gr μέχρι την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2024 και ώρα 23:59 μ.μ. Παράλληλα, σημειώνεται, πως οι υποψήφιοι λαμπαδηδρόμοι οφείλουν να συμμορφώνονται πλήρως με τους κανονισμούς που διέπουν την Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία και τον Ολυμπιακό Χάρτη. Οι πολίτες που θα κληρωθούν πρέπει να υποβάλλουν σχετική Δήλωση, και η ΕΟΕ διατηρεί το δικαίωμα να αποκλείσει οποιονδήποτε από τη Λαμπαδηδρομία.

Οι όροι συμμετοχής στη Λαμπαδηδρομία

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία επί Ελληνικού εδάφους διοργανώνεται από την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή η οποία θέτει τους γενικούς όρους, τους όρους συμμετοχής, εγγραφής, παραλαβής, διαδικασίας επιλογής και κλήρωσης και κάθε άλλους τυχόν όρους και κανονισμούς. Στη διαδικασία απαγορεύεται η συμμετοχή Πολιτικών και Θρησκευτικών παραγόντων, σύμφωνα με οδηγία της Οργανωτικής Επιτροπής. Ως πολιτικοί παράγοντες νοούνται οι υπουργοί, υφυπουργοί, αναπληρωτές υπουργοί, γενικοί γραμματείς υπουργείων, μέλη του Κοινοβουλίου, περιφερειάρχες, αντιπεριφερειάρχες, περιφερειακοί σύμβουλοι, δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί Σύμβουλοι.

Όποιος λαμβάνει μέρος στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία, θα πρέπει να σέβεται τους κανονισμούς που τη διέπουν, τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη και τις αρχές του και ιδίως δεν πρέπει να έχει τιμωρηθεί για παραβίαση των κανονισμών περί ντόπινγκ και να έχει καταδικασθεί για αδικήματα που δημιουργούν ασυμβίβαστα και κωλύματα κατά τη νομοθεσία. Παράλληλα ο συμμετέχων υποχρεούται να τρέξει σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής του υποδειχθεί από την ΕΟΕ, στην περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή η τοποθέτησή του στην περιοχή της επιλογής του (διανυόμενη απόσταση έως 200 μ.). Η στολή και το ενθύμιο συμμετοχής που θα του χορηγηθούν σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενα εμπορικής εκμετάλλευσης. Στην Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω. Εάν για εξαιρετικά σημαντικό λόγο επιλεγεί λαμπαδηδρόμος κάτω των 18 ετών, αυτό γίνεται κατ΄εξαίρεση και μόνο με τη συγκατάθεση της ΕΟΕ και στην περίπτωση αυτή η αίτηση συμμετοχής υποβάλλεται από τον ασκούντα την επιμέλεια γονέας ή κηδεμόνας του/της ανηλίκου/ης.

Κατά την ημέρα της Λαμπαδηδρομίας

Κατά την ημέρα της λαμπαδηδρομίας, οι συμμετέχοντες οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των διοργανωτών, των εθελοντών και του προσωπικού της διοργάνωσης. Η πρόσβαση και αποχώρηση των Λαμπαδηδρόμων, στην περιοχή ,στο σημείο εκκίνησης και στο σημείο τερματισμού, γίνεται με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, εκτός αν τεχνικοί ή άλλοι λόγοι επιβάλουν τη μεταφορά τους με μέσον που θα διατεθεί από την Ε.Ο.Ε ως διοργανώτρια. Η χρήση αμαξιδίου, άλλου είδους τροχήλατου μέσου ή άλλου τεχνικού μέσου, επιτρέπεται κατά τη διάρκεια διαδρομής είτε πρόκειται για δρομέα ΑΜΕΑ είτε για άλλο συνοδεύον άτομο, για τη μεταφορά της Ολυμπιακής Φλόγας, μόνο σε περίπτωση που αυτό δηλωθεί εγκαίρως και ελεγχθεί από τον υπεύθυνο ασφάλειας της Ε.Ο.Ε. Απαγορεύεται οποιαδήποτε παραποίηση της επίσημης στολής Λαμπαδηδρομίας. Ομοίως η χρήση καπέλου, σκούφου, γυαλιών ηλίου, ή οποιουδήποτε αξεσουάρ και οποιαδήποτε χρήση της Ολυμπιακής δάδας για λόγους ασφαλείας και εύρυθμης λειτουργίας του μηχανισμού της πριν την έναρξη διαδικασίας και συμμετοχής του Λαμπαδηδρόμου.