ΚΥΚΛΑΔΕΣ: Έρευνα για τη μελισσοκομία από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών

11

Η παρατεταμένη ανομβρία, οι προσβολές από ασθένειες και εχθρούς των μελισσών, η υπερβολική χρήση εντομοκτόνων και η έλλειψη μελισσοκομικής χλωρίδας είναι τα κυριότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία στις Κυκλάδες, σύμφωνα με την έρευνα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν στη Σύρο.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο εκτελείται μέσω Προγραμματικής Σύμβασης ανάμεσα στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και χρηματοδοτείται αποκλειστικά από την Π.Ν.ΑΙ.

Στην εκδήλωση, λοιπόν, που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα, Φιλήμονα Ζαννετίδη, τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννη Ρούσσου, του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη, του Επάρχου Μήλου, Νίκου Βενάκη και του περιφερειακού συμβούλου, Μάκη Δαδάου, ο καθηγητής, Πασχάλης Χαριζάνης και οι συνεργάτες του παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήχθη στα νησιά των Κυκλάδων. Είχαν προηγηθεί επισκέψεις σε κάθε νησί από τα μέλη του εργαστηρίου Μελισσοκομίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κατά τις οποίες έγινε ενημέρωση, διανεμήθηκε υλικό και ζητήθηκαν αναλυτικά στοιχεία με ερωτηματολόγιο για συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε μελισσοκομείο ενώ πάρθηκαν δείγματα μελισσών εντός και εκτός κυψελών με σκοπό την διάγνωση των προβλημάτων, λόγω ασθενειών ή δηλητηριάσεων. Παράλληλα, καταγράφτηκαν τα μελισσοκομικά φυτά που βρίσκονται στις Κυκλάδες και μπορούν να παράγουν μέλι ενώ δημιουργήθηκε και μία βάση δεδομένων για τους μελισσοκόμους των Κυκλάδων, ώστε να ενημερώνονται άμεσα για κάθε νέο που έχει σχέση με την μελισσοκομία –τόσο από την Π.Ν.ΑΙ., όσο και από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σύμφωνα με την καταγραφή, τα κύρια προβλήματα και οι δυσκολίες που παρουσιάζονται είναι η παρατεταμένη ανομβρία, προσβολές από ασθένειες και εχθρούς κατά των μελισσών, δηλητηριάσεις μελισσών από χρήση εντομοκτόνων σε κήπους ή δένδρα κ.λπ., από χρήση φαρμάκων μέσα στην κυψέλη ή από τροφές εμπορίου που περιείχαν φάρμακα, με συνέπεια να προβλέπεται κίνδυνος απωλειών σε μελισσοκομία. Διαπιστώθηκε ακόμη έλλειψη της μελισσοκομικής χλωρίδας στα νησιά των Κυκλάδων, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται η ανάγκη εμπλουτισμού της αφού οι έντονες ανθρωπογενείς δραστηριότητες (οικιστική ανάπτυξη, τουρισμός κ.ά.) μειώνουν τις πηγές ανάπτυξης των μελισσών.

Η μεγάλη έλλειψη σε ανθοφορίες παρατηρείται τον Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ενώ η έλλειψη γύρης δεν δίνει δυνατότητα διατήρησης του πληθυσμού των μελισσών όταν υπάρχει έλλειψη νέκταρος ή τροφοδότηση με σιρόπι. Η έλλειψη γύρης δεν μπορεί να αντικατασταθεί με κάποια υποκατάστατα.

«Η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος του Πρωτογενούς Τομέα και έχει περιληφθεί στον στρατηγικό σχεδιασμό της ΠΝΑΙ για το χρονικό διάστημα 2014 – 2020» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα, κ. Φιλήμονας Ζαννετίδης και πρόσθεσε: «Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι από τα νησιά ασχολούνται με την μελισσοκομία αυξάνοντας το εισόδημά τους. Είμαι ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία των αποτελεσμάτων της έρευνας αυτής, καθώς προσεγγίζουμε με επιστημονικό τρόπο τα προβλήματα της μελισσοκομίας στις Κυκλάδες. Η Π.Ν.ΑΙ. έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα φύτευσης μελισσοκομικών φυτών στα νησιά μας. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΚΕΚ Γεννηματάς, έχουν ξεκινήσει σεμινάρια μελισσοκομίας ενώ στον στρατηγικό σχεδιασμό της Π.Ν.ΑΙ., μελετάται η δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων σε κάποια νησιά. Χαίρομαι ιδιαίτερα που διαπιστώνω ότι αρκετοί νέοι μπαίνουν στον κλάδο της μελισσοκομίας».

Ανάλογη έρευνα θα πραγματοποιηθεί και στα νησιά της Δωδεκανήσου.